Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem

Tagi:

Kolejna z serii sycących zup, które zdają egzamin zarówno jako pierwsze jak i drugie danie. Tym razem do garnka trafiła czerwona soczewica, kalafior oraz aromatycznie doprawiony kurczak. Mleko kokosowe nadaje zupie aksamitnej konsystencji. Nie zastanawiajcie się długo – kompletujcie listę składników i do kuchni!

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 mały kalafior
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek papryczki chilli
  • Gałązka rozmarynu
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1,5 litra bulionu
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Suszone zioła
  • 1 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • Czarnuszka
  • Pieprz pomarańczowy
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w plasterki. Kalafior podzielić na małe różyczki. Obrane ząbki czosnku i papryczkę chilli pokroić w cienkie paseczki (usuwając pestki).
  2. Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, skropić oliwą, dodać gałązkę rozmarynu i delikatnie przesmażyć z 1/2 łyżeczką kurkumy.
  3. Podsmażone warzywa zalać bulionem, gotować na małym ogniu. Po 10 minutach dodać soczewicę. Pod koniec gotowania dodać puszkę pomidorów oraz mleko kokosowe. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
  4. W międzyczasie kurczaka umyć, obrać, pokroić na kawałki, skropić oliwą i obtoczyć w ziołach, kurkumie, ostrej papryce i czarnuszce. Mięso podsmażyć i dodać do gotowej zupy.
  5. Zupę podawać gorącą, posypaną czarnuszką.

Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem - kolaz1Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem - kolaz4zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem (8)Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem - kolaz2Zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem - kolaz3zupa z czerwonej soczewicy z kurczakiem (18)

 

Zobacz też inne przepisy na zupy z kurczakiem:

Zobacz też

  • Beata Turczyn

    kocham Wasze zupy! jesteście wspaniali :)