Zupa z czerwonej soczewicy z passatą pomidorową na chłody
Tagi: zupa z soczewicy

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Zupa z czerwonej soczewicy z passatą pomidorową przyjemnie rozgrzewa w zimne dni. Dodatek soczewicy bogatej w białko sprawia, że zupa z czerwonej soczewicy jest pożywna i syci na długo. Intensywny aromat i smak dojrzewających w słońcu pomidorów, zamknięty w słoiku z passatą, nadaje zupie z czerwonej soczewicy wyraźnego charakteru, który równoważy szczypta cukru.
Składniki:
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- biała część pora
- szklanka czerwonej soczewicy
- cebula
- 0,5 l passaty pomidorowej
- 1,2 l wywaru warzywnego
- 1cm kawałek świeżego obranego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju do smażenia
- łyżeczka suszonej bazylii
- łyżeczka suszonego oregano
- sól morska
- szczypta cukru
- pół pęczka szczypiorku lub kolendry
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy, marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, por i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju kilka minut.
- Dodajemy przeciśnięte praskę ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż czosnek się zeszkli, ale jeszcze nie zrumieni.
- Podlewamy warzywa chochlą wywaru warzywnego, mieszamy i dodajemy do garnka z gotującym się wywarem, dodajemy passatę, mieszamy, dodajemy soczewicę, posiekany imbirldoprawiamy solą i gotujemy 10-15 minut, do miękkości soczewicy.
- Zupę krótko (30 sekund) miksujemy blenderem (tak, by część zupy została zmiksowana, a część nie – można też przelać połowę zupy do wysokiego naczynia, zmiksować ją na gładki krem i przelać do garnka z drugą częścią).
- Zupę z czerwonej soczewicy doprawiamy szczyptą cukru, podajemy z posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą.
6 Comments
Zupa jest niesamowita – aromatyczna, sycąca. Mocniej przyprawiona faktycznie świetnie sprawdza się w chłodne dni 🙂
W sam raz na powrót zimy 🙂 Pozdrawiam ciepło!
Bardzo dziękuję za przepis na tę cudownie pachnącą i niesamowicie smaczną zupę. Moją niezamierzoną modyfikacją było niedodanie pietruszki, którą zgubiłam w drodze do domu.
Dziękujemy i pozdrawiamy 🙂
Pycha. Imbir nadaje super smaku. Ja od siebie dodałam kopę majeranku i lekko przypalilam zupę, która zamieniła się w pastę co nadało jej ciekawego aromatu.
Czasem wpadki w kuchni wychodzą na dobre :)) A może dodać szczyptę wędzonej papryki? Koniecznie muszę spróbować 🙂