Zupa z czerwonej soczewicy z passatą pomidorową na chłody

Tagi:

Zupa z czerwonej soczewicy z passatą pomidorową przyjemnie rozgrzewa w zimne dni. Dodatek soczewicy bogatej w białko sprawia, że zupa z czerwonej soczewicy jest pożywna i syci na długo. Intensywny aromat i smak dojrzewających w słońcu pomidorów, zamknięty w słoiku z passatą, nadaje zupie z czerwonej soczewicy wyraźnego charakteru, który równoważy szczypta cukru.

Składniki:

  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • cebula
  • 0,5 l passaty pomidorowej
  • 1,2 l wywaru warzywnego
  • 1cm kawałek świeżego obranego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól morska
  • szczypta cukru
  • pół pęczka szczypiorku lub kolendry

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach, por i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju kilka minut.
  2. Dodajemy przeciśnięte praskę ząbki czosnku, chwilę smażymy, aż czosnek się zeszkli, ale jeszcze nie zrumieni.
  3. Podlewamy warzywa chochlą wywaru warzywnego, mieszamy i dodajemy do garnka z gotującym się wywarem, dodajemy passatę, mieszamy, dodajemy soczewicę, posiekany imbirldoprawiamy solą i gotujemy 10-15 minut, do miękkości soczewicy.
  4. Zupę krótko (30 sekund) miksujemy blenderem (tak, by część zupy została zmiksowana, a część nie – można też przelać połowę zupy do wysokiego naczynia, zmiksować ją na gładki krem i przelać do garnka z drugą częścią).
  5. Zupę z czerwonej soczewicy doprawiamy szczyptą cukru, podajemy z posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą.

zupa z czerwonej soczewicy

zupa z soczewicy z pomidorami

krem z soczewicy

 

 

Zobacz też

6 Comments

  • Paulina napisał(a):

    Zupa jest niesamowita – aromatyczna, sycąca. Mocniej przyprawiona faktycznie świetnie sprawdza się w chłodne dni 🙂

  • Agnieszka napisał(a):

    Bardzo dziękuję za przepis na tę cudownie pachnącą i niesamowicie smaczną zupę. Moją niezamierzoną modyfikacją było niedodanie pietruszki, którą zgubiłam w drodze do domu.

  • Ewa napisał(a):

    Pycha. Imbir nadaje super smaku. Ja od siebie dodałam kopę majeranku i lekko przypalilam zupę, która zamieniła się w pastę co nadało jej ciekawego aromatu.

    • Agata napisał(a):

      Czasem wpadki w kuchni wychodzą na dobre :)) A może dodać szczyptę wędzonej papryki? Koniecznie muszę spróbować 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *