Zupa z czerwonej soczewicy z pistacjami

Tagi:

Bogata w białko, aminokwasy i żelazo. W bardzo optymistycznym kolorze. Soczewica, to jedna z moich ulubionych roślin strączkowych. Idealnie nadaje się nie tylko na zimowe rozgrzewające zupy, ale także te w wersji wiosennej. Jedną z nich ugotowałam właśnie dzisiaj. Zamiast idealnego na chłodne dni bulionu drobiowego, przygotowałam lekki bulion warzywny z dodatkiem świeżych ziół – tymianku, lubczyku i zielonej pietruszki. Soczewica gotuje się szybko i nie wymaga wcześniejszego namaczania w wodzie. Pół godziny gotowania wystarczy, by odpowiednio zmiękła, choć na puree będzie potrzebowała pewnie dodatkowych 10 minut. W mojej zupie jest miękka, ale jednak odrobinę wyczuwalna, czyli taka, jaką lubię. Przed wami zupa z czerwonej soczewicy!

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • litr bulionu warzywnego
  • pół opakowania pomidorów w kawałkach bez skórki
  • marchewka
  • 2 cebule dymka
  • pistacje
  • sól morska
  • pieprz
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki kuminu

Przygotowanie:

  1. Soczewicę płuczę w sitku pod strumieniem zimnej wody, zalewam bulionem i gotuję na wolnym ogniu około 15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
  2. Drobno pokrojoną cebulę dymkę przesmażam na patelni na oleju winogronowym z pokrojoną w ćwierćtalarki marchewką.
  3. Cebulę z marchewką i pomidory dodaję do soczewicy, doprawiam solą morską, kurkumą, kuminem i gotuję około 20 minut.
  4. Posypuję na talerzach posiekanymi pistacjami.

 

Zobacz też

3 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *