Zupa z dyni i cukinii

Tagi: ,

Prosta, sycąca zupa, zagęszczona dyniowo-cukiniowym puree, podbija serca łagodnym smakiem. Latem, kiedy do dyspozycji mamy przeróżne odmiany cukinii, za każdym razem zupa z dyni i cukinii może wyglądać i smakować nieco inaczej. Ja wykorzystałam żółtą odmianę. A Ty, z jakich odmian warzyw przygotujesz swoją zupę z dyni i cukinii?

Zupa z dyni i cukinii:

  • 0,3 kg cukinii (u mnie żółta)
  • 0,3 kg dyni (już obranej i bez pestek)
  • 0,7 l wywaru drobiowego lub warzywnego
  • mała cebula
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • sól morska
  • pieprz biały
  • sok z cytryny do smaku
  • 50 g suchego makaronu wstążki

Przygotowanie:

  1. Cukinię i dynię kroimy w kostkę (bez obierania i usuwania pestek z cukinii, gdy mamy młode okazy).
  2. Na lekko rozgrzanym maśle podduszamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, oprószamy kurkumą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy.
  3. Dodajemy do rondla cukinię i dynię, podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości, około 15 minut.
  4. Przelewamy chochelkę zupy do wysokiego naczynia, miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy makaron, doprawiamy do smaku solą, gotujemy 5 minut.
  6. Do zupy z dyni i cukinii dodajemy mleko kokosowe, zagotowujemy, doprawiamy sokiem z cytryny i białym pieprzem.

zupa z dyni i cukinii

zupa z dyni

zupa z cukinii

zupa dyniowa

zupa z cukinią

 

Zobacz też inne przepisy na pyszne zupy z dyni i cukinii: