Zupa z dyni i cukinii

Tagi: ,

Prosta, sycąca zupa, zagęszczona dyniowo-cukiniowym puree, podbija serca łagodnym smakiem. Latem, kiedy do dyspozycji mamy przeróżne odmiany cukinii, za każdym razem zupa z dyni i cukinii może wyglądać i smakować nieco inaczej. Ja wykorzystałam żółtą odmianę. A Ty, z jakich odmian warzyw przygotujesz swoją zupę z dyni i cukinii?

Zupa z dyni i cukinii:

  • 0,3 kg cukinii (u mnie żółta)
  • 0,3 kg dyni (już obranej i bez pestek)
  • 0,7 l wywaru drobiowego lub warzywnego
  • mała cebula
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • sól morska
  • pieprz biały
  • sok z cytryny do smaku
  • 50 g suchego makaronu wstążki

Przygotowanie:

  1. Cukinię i dynię kroimy w kostkę (bez obierania i usuwania pestek z cukinii, gdy mamy młode okazy).
  2. Na lekko rozgrzanym maśle podduszamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, oprószamy kurkumą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy.
  3. Dodajemy do rondla cukinię i dynię, podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości, około 15 minut.
  4. Przelewamy chochelkę zupy do wysokiego naczynia, miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy makaron, doprawiamy do smaku solą, gotujemy 5 minut.
  6. Do zupy z dyni i cukinii dodajemy mleko kokosowe, zagotowujemy, doprawiamy sokiem z cytryny i białym pieprzem.

zupa z dyni i cukinii

zupa z dyni

zupa z cukinii

zupa dyniowa

zupa z cukinią

 

Zobacz też inne przepisy na pyszne zupy z dyni i cukinii:

12 Comments

  • allie napisał(a):

    Ta zupa jest fantastyczna.
    Na Wasz blog trafiłam wczoraj, szukając sposobu na wykorzystanie osieroconej cukinii, i to było odkrycie kwartału. Uwielbiam zupy, ale ile można jeść te 5 najbardziej znanych i popularnych? Myślę, że będę tutaj bardzo częstym gościem, bo jestem zachwycona zarówno przepisami, jak i zdjęciami oraz dbałością o język wpisów.
    Trzymajcie tak dalej! 🙂

    • Agata napisał(a):

      Witamy w gronie zakochanych w zupach <3 Bardzo dziękujemy za miłe słowa, W gotowanie zup wkładamy sporo wysiłku i serca, a Wy, czytelnicy, jesteście dla nas motorem napędowym. Rozgość się na naszym blogu, gotuj i dziel się z nami swoimi przemyśleniami o zupach i naszych przepisach. Mamy nadzieję, że znajdziesz u nas inspiracje do codziennego przygotowania różnorodnych zup. Pozdrawiam!

  • Ewa Kowalska napisał(a):

    Przepyszna, ale uwaga uzależnia☺. Nie mogę odkleić się od garnuszka!

    • Agata napisał(a):

      Dobrze, że to zdrowe 🙂 I sezon na dynie długi, będzie można uzależnienie długo pielęgnować 🙂 Pozdrawiam!

  • Demeter Icora napisał(a):

    Witam. Czy mozna do zupy dodac mleko krowie zamiast kokosowego?

  • Agnieszka Pustelnik napisał(a):

    Pycha! 🙂 Nie mogliśmy się oderwać od talerzy 😀
    Pierwsza zupka z tej stronki ale coś czuje, że będę tu często zaglądać 😀

  • Slodka brunetka napisał(a):

    Przepyszna zupka, az chce sie jej wiecej…przepis godny polecenia 🙂 bede korzystac z niego czesciej 🙂

  • krecik napisał(a):

    Uwielbiamy Wasze przepisy! Moja córeczka i mąż zajadają aż się im uszy trzęsą! Ostatnio Wasze zupy dyniowe u nas w domu to hit! Dzięki ogromne i pozdrawiamy, czekamy na miliony takich super przepisów!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *