Zupa z dyni pieczonej z pigwą

Tagi: ,

Zupa z dyni pieczonej nabiera zupełnie nowego charakteru, gdy dodamy do niej pigwę – trochę zapomniany owoc, który kojarzy mi się przede wszystkim z ciepłem emanującym z kubka z gorącą jesienną herbatą pigwową. Przyjemnie cierpki smak pigwy przełamuje słodycz zupy z pieczonej dyni. Dodane do niej pieczone pigwowe krążki i kulki groszku ptysiowego przyjemnie chrupią. Czego chcieć więcej? Tylko dokładki…

Zupa z dyni pieczonej z pigwą:

  • 2 kg dynia (zważona przed usunięciem miąższu, pokrojona na kawałki, bez zdejmowania skórki)
  • cebula
  • ok. 1 l wywaru drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta białego pieprzu
  • pigwa
  • oliwa

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
  2. Dynię kroimy w niezbyt grube kawałki, układamy na blaszce do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieczemy 20 minut.
  3. W tym czasie w głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ząbki czosnku w łupinkach, smażymy. Kiedy poczujemy wyraźny aromat czosnku, dodajemy do rondla pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Pigwę obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne. Ćwiartki kroimy jeszcze na pół i dodajemy do rondla z cebulą. Dusimy 5 minut.
  5. Upieczoną i obraną ze skórki dynię dodajemy do rondla, podlewamy wywarem i chwilę gotujemy. Wyciągamy z zupy ząbki czosnku, miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą morską, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. Zupę podajemy z gorącymi kawałkami upieczonej pigwy. Można dodać do zupy także groszek ptysiowy lub inne ulubione chrupiące dodatki.

 

Pieczona pigwa:

  • 3 pigwy

Przygotowanie:

  1. Pigwy myjemy, nie obieramy. Kroimy w cienkie krążki, usuwamy gniazda nasienne (wystarczy wycisnąć środek wyciętego kółka).
  2. Układamy krążki pigwy na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.

zupa z pieczonej dyni  zupa dyniowa  dyniowa z pigwą  krem z dyni  krem dyniowy  zupa dyniowo-pigwowa  zupa z pigwą  dyniowa  dyniowa zupa rozgrzewająca  rozgrzewające zupy  zupa z dynią

 

Owoce – nie tylko pigwa, ale też jabłka, gruszki i inne smakołyki dostępne jesienią – mogą być same głównym składnikiem pysznej zupy! Zobacz nasze przepisy na zupy owocowe.

Zobacz też

4 Comments

  • Adam Stelmach napisał(a):

    Jestem wielkim fanem dyni i zawsze jesienią maniakalnie przygotowuję zupy. No tak, maniakiem zup też jestem… Do gotowania używam redmonda (wielofunkcyjny multicooker), więc wychodzi mi wielka porcja na kilka dni (chyba że zejdą się przyjaciele, znane w okolicy sępy). Ale muszę powiedzieć, że PIGWY nigdy nie wypróbowywałem w tej kombinacji. Następna zupa dyniowa będzie z pigwą niewątpliwie.

  • Kiszkowski napisał(a):

    Jeloł, a kiedy dodaje się bulion? Trochę ten przepis się rozkłada.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *