Zupa z dyni z granatem

Tagi: ,

Aromatyczna, rozgrzewająca, słodka… Zupa z dyni z granatem kryje w sobie całe mnóstwo różnych smaków i aromatów. Słodycz dyni i marchewki przełamujemy imbirem i ostrą papryką. Por i sok z granatu dopełniają kompozycję. W sezonie jesiennym nie tylko zaspokoi głód, ale także poprawi nastrój, już za sprawą samego koloru! Zróbcie sobie dzień dobry – pomoże Wam w tym zupa z dyni z granatem!

Składniki:

  • 2 małe dynie hokkaido
  • 3 marchewk
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 granat
  • 100 ml soku z granatu
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 pomarańcza
  • Kilka łyżek oliwy
  • Szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • Sól i pieprz
  • Pestki dyni

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
  2. Dynie pokroić na mniejsze części, usunąć pestki, skórkę usuniemy po upieczeniu.
  3. Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w podłużne kawałki.
  4. Tak przygotowane warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut – do miękkości warzyw.
  5. W międzyczasie obrać ziemniaki i cebule. Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę w prążki. Pora umyć – białą część posiekać. Obrać imbir oraz czosnek i również posiekać.
  6. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, wrzucić na nią wszystkie przygotowane warzywa. Dodać cynamon, kurkumę i ostrą paprykę. Podsmażyć, a następnie zalać bulionem i gotować aż wszystkie składniki zmiękną.
  7. Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika. Obrać kawałki dyni (skórka będzie teraz łatwo odchodziła) i wraz z marchewką i pietruszką dodać do garnka.
  8. Do gotujących się warzyw dodać wyciśnięty z jednej pomarańczy sok oraz sok z granatu.
  9. Całość doprawić obficie solą i pieprzem i zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać bulionu lub wody.
  10. Podawać z pestkami granatu.
  11. Zupa z dyni z granatem doskonale smakowała będzie z także chrupiącymi pestkami dyni lub grzankami.

zupa z dyni z granatemzupa z dynizupa dyniowazupa krem z dynizupa z granatemdyniowajak zrobić krem dyniowy

Na nadchodzące jesienne chłody najlepiej zaopatrzyć się w dużo rozgrzewającego imbiru. A potem wykorzystać go w zupach!

Zobacz też

5 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *