Zupa z dyni z granatem
Tagi: zupa dyniowa, zupa krem

Aromatyczna, rozgrzewająca, słodka… Zupa z dyni z granatem kryje w sobie całe mnóstwo różnych smaków i aromatów. Słodycz dyni i marchewki przełamujemy imbirem i ostrą papryką. Por i sok z granatu dopełniają kompozycję. W sezonie jesiennym nie tylko zaspokoi głód, ale także poprawi nastrój, już za sprawą samego koloru! Zróbcie sobie dzień dobry – pomoże Wam w tym zupa z dyni z granatem!
Składniki:
- 2 małe dynie hokkaido
- 3 marchewk
- 2 pietruszki
- 1 por
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 granat
- 100 ml soku z granatu
- 600 ml bulionu warzywnego
- 1 pomarańcza
- Kilka łyżek oliwy
- Szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- Sól i pieprz
- Pestki dyni
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
- Dynie pokroić na mniejsze części, usunąć pestki, skórkę usuniemy po upieczeniu.
- Marchewki i pietruszki obrać, pokroić w podłużne kawałki.
- Tak przygotowane warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 20 minut – do miękkości warzyw.
- W międzyczasie obrać ziemniaki i cebule. Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę w prążki. Pora umyć – białą część posiekać. Obrać imbir oraz czosnek i również posiekać.
- Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, wrzucić na nią wszystkie przygotowane warzywa. Dodać cynamon, kurkumę i ostrą paprykę. Podsmażyć, a następnie zalać bulionem i gotować aż wszystkie składniki zmiękną.
- Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika. Obrać kawałki dyni (skórka będzie teraz łatwo odchodziła) i wraz z marchewką i pietruszką dodać do garnka.
- Do gotujących się warzyw dodać wyciśnięty z jednej pomarańczy sok oraz sok z granatu.
- Całość doprawić obficie solą i pieprzem i zmiksować na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać bulionu lub wody.
- Podawać z pestkami granatu.
- Zupa z dyni z granatem doskonale smakowała będzie z także chrupiącymi pestkami dyni lub grzankami.
Na nadchodzące jesienne chłody najlepiej zaopatrzyć się w dużo rozgrzewającego imbiru. A potem wykorzystać go w zupach!
- Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym
- Egzotyczna zupa krem: marchew, kokos, awokado
- Rozgrzewający krem z pomidorów z imbirem i kolendrą
- Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
- Zupa tajska Tom-Yum z kurczakiem
- Krem marchewkowo-jaglany z imbirem
- Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
- Domowy ramen
- Zupa Phở, czyli wietnamski rosół
- Zupa curry z kurczakiem
- Zupa z soczewicy na mleku kokosowym
5 Comments
Na ile osób jest ten przepis? Chcę ją zrobić na obiad dla 10 osób i nie wiem ile wziąć składników?
Zupy wystarczy na 6 porcji, na 10 os. proponuję zrobić z 1,5 proporcji składników podanych w przepisie.
Ile wagowo tej dni powinno byc ?
Dwie średniej wielkości dynie hokkaido ważyły będą ok. 4 kg, ale to jeszcze przed obraniem. Po upieczeniu, usunięciu skóry i pestek, samego miąższu zostanie ok. 1,8 – 2 kg.
Jesteście genialne! !