Zupa z dyni z imbirem i pomidorami

Tagi: ,

Dynia to bardzo wdzięczne warzywo do wykorzystania w kuchni. Można z niej zrobić frytki, placki, naleśniki, ciasto, gulasz, kotleciki, a nade wszystko zupę dyniową na tysiąc sposobów. Nawet na słodko.

Tym razem jednak serwujemy zupę z dyni z imbirem i pomidorami. Zupa z dyni z imbirem i pomidorami ma zdecydowany kolor, jak i smak. Z jej gęstą, aksamitną konsystencją przyjemnie kontrastują chrupiące grzanki.

Zupa z dyni imbirem i pomidorami jest apetycznym dowodem na to, że pyszna kuchnia wcale nie musi być wyszukana.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego 😊

Zupa z dyni z imbirem i pomidorami:

  • 0,5 kg dyni obranej i bez pestek
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • 07,-1l wywaru warzywnego lub mięsnego
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • kawałek świeżego imbiru (2 cm)
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta kuminu
  • łyżeczka świeżo posiekanego szczypiorku lub innej ulubionej zieleniny
  • półbagietka

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Półbagietkę kroimy w kromki, a następnie kromki w kosteczkę.Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy do zezłocenia. Po 10 minutach można przemieszać grzanki, aby równomiernie się przyrumieniły.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oliwie. Chwilę przed końcem dodajemy do cebuli szczyptę słodkiej papryki, soli, pieprzu i kuminu.
  3. Dodajemy do cebuli pokrojoną w kostkę dynię, podlewamy wywarem, zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
  4. Dodajemy do zupy pomidory z puszki, zagotowujemy. Zestawiamy zupę z kuchenki, dodajemy obrany i starty na tarce imbir, miksujemy na krem. możemy także pozostawić mniejsze kawałki dyni i pomidorów. 
  5. Zupę doprawiamy solą, podajemy z grzankami i zieleniną.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *