Zupa z dyni z imbirem i pomidorami
Tagi: zupa dyniowa, zupa krem

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Dynia to bardzo wdzięczne warzywo do wykorzystania w kuchni. Można z niej zrobić frytki, placki, naleśniki, ciasto, gulasz, kotleciki, a nade wszystko zupę dyniową na tysiąc sposobów. Nawet na słodko.
Tym razem jednak serwujemy zupę z dyni z imbirem i pomidorami. Zupa z dyni z imbirem i pomidorami ma zdecydowany kolor, jak i smak. Z jej gęstą, aksamitną konsystencją przyjemnie kontrastują chrupiące grzanki.
Zupa z dyni imbirem i pomidorami jest apetycznym dowodem na to, że pyszna kuchnia wcale nie musi być wyszukana.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego 😊
Zupa z dyni z imbirem i pomidorami:
- 0,5 kg dyni obranej i bez pestek
- puszka pomidorów w kawałkach
- 07,-1l wywaru warzywnego lub mięsnego
- cebula
- 2 łyżki oliwy
- kawałek świeżego imbiru (2 cm)
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta soli i pieprzu
- szczypta kuminu
- łyżeczka świeżo posiekanego szczypiorku lub innej ulubionej zieleniny
- półbagietka
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Półbagietkę kroimy w kromki, a następnie kromki w kosteczkę.Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy do zezłocenia. Po 10 minutach można przemieszać grzanki, aby równomiernie się przyrumieniły.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy na oliwie. Chwilę przed końcem dodajemy do cebuli szczyptę słodkiej papryki, soli, pieprzu i kuminu.
- Dodajemy do cebuli pokrojoną w kostkę dynię, podlewamy wywarem, zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
- Dodajemy do zupy pomidory z puszki, zagotowujemy. Zestawiamy zupę z kuchenki, dodajemy obrany i starty na tarce imbir, miksujemy na krem. możemy także pozostawić mniejsze kawałki dyni i pomidorów.
- Zupę doprawiamy solą, podajemy z grzankami i zieleniną.



