Zupa z dyni z klopsikami indyczymi

Tagi: ,

Nie ma chyba bardziej wdzięcznego jesiennego warzywa, niż dynia. Można ją z łatwością przerobić na wiele przepysznych dań. Już samych zup z dyni jest całe mnóstwo, ale prawdziwi wielbiciele dyni na pewno na nich nie poprzestaną. Zupa z dyni z klopsikami, aksamitna i bardzo sycąca dzięki dodatkowi mięsnych kuleczek, to świetny pomysł na jednodaniowy, jesienny obiad dla wszystkich dyniomaniaków. Zupa dyniowa z klopsikami świetnie rozgrzewa, idealnie więc sprawdzi się w chłodne, jesienne wieczory.

Zupa dyniowa:

  • 0,5-0,7 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę (u mnie hokkaido, której nie obierałam)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,7 l wywaru warzywnego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypta kurkumy
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska do smaku
  • 10 dag żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę, podduszamy na oleju, aż się zeszkli.
  2. Dodajemy do podduszonej cebuli obrany i posiekany czosnek, smażymy pół minuty.
  3. Dodajemy do cebuli z czosnkiem pokrojoną w kosteczkę dynię, dodajemy szczyptę kurkumy, podlewamy niewielką ilością wywaru, dusimy 5 minut.
  4. Dodajemy pozostały wywar, gotujemy do miękkości dyni (ok. 10 minut).
  5. Zupę z dyni miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą morską. Podajemy z kleksem jogurtu i klopsikami. Zupę z dyni z klopsikami posypujemy startym na dużych oczkach serem.

 

Klopsiki:

  • 25 dag mięsa mielonego indyczego
  • mała cebula
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki musztardy
  • bułka tarta do obtoczenia klopsików
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso przekładamy do miski, wyrabiamy dłonią kilka minut, by nabrało sprężystości.
  2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy  na oleju na lekko złoty kolor.
  3. Podsmażoną cebulkę dodajemy do miski z mięsem mielonym, dodajemy musztardę, zioła, szczyptę soli, dokładnie mieszamy.
  4. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa klopsiki wielkości niedużych orzechów włoskich, obtaczamy w tartej bułce.
  5. Smażymy na oleju od czasu do czasu delikatnie obracając je, by równomiernie się usmażyły.
  6. Gotowe klopsiki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym listkiem ręcznika papierowego. Jeszcze ciepłe dodajemy do zupy z dyni.

Z podanych składników otrzymamy około 25 klopsików. Jeśli przygotowujemy klopsiki wcześniej, przed dodaniem do zupy warto podgrzać je w piekarniku.

zupa z dyni z klopsikami

zupa dyniowa

krem z dyni

dyniowa z indykiem

zupa z dyni

Pyszności! A może spróbujesz innego przepisu z drobiem – indykiem, kurczakiem, gęsią?

 

Zobacz też