Zupa z dyni z krewetkami

Tagi: , ,

Sezon dyniowy na naszym blogu oficjalnie rozpoczęła Agatka przepisem na pikantną zupę z dyni z prażonymi migdałami, ale z pewnością na jednej zupie dyniowej się nie skończy. Bardzo lubię, gdy zupa z dyni gotowana jest z mleczkiem kokosowym i krewetkami. Do tej zupy można wykorzystać dowolne krewetki, ja jednak ze względu na wielkość wybrałam krewetki koktajlowe. Zdecydowanie ułatwia to konsumpcję 🙂

Cebulę i dynię smażyłam na przygotowanym wcześniej oleju czosnkowym, ale jeśli takiego nie macie, to można dodać do dyni i cebuli 1-2 ząbki czosnku. Jednak olej czosnkowy ma bardziej delikatny smak i aromat,co idealnie pasuje do tej zupy. Nadaje jej subtelnego posmaku czosnkowego.

Dynie są pięknym akcentem jesieni i ozdobą mojej kuchni. Zawsze staram się tak wyjmować środek na zupę, aby z pozostałości stworzyć lampion, który wycina mój synek. Tak przygotowana dynia wędruje na taras. W tym roku też po raz pierwszy wysuszyłam pestki dyni. Było nieco zabawy z ich wydłubywaniem, ale za to mam niezły zapas pysznych pestek.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju czosnkowego z ziołami
  • 6 szklanek świeżej dyni bez skórki
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 300 g krewetkek koktajlowych
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 -2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 1 cytryna, sól morska

Przygotowanie:

  1. Umyte krewetki skrapiamy cytryną i odstawiamy.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy w głębokiej patelni na oleju czosnkowym.
  3. Po chwili dodajemy pokrojoną dynię (bez skórki i pestek).
  4. Smażymy aż dynia się przyrumieni i zalewamy bulionem.
  5. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.
  6. Doprawiamy imbirem, kurkumą i pieprzem cytrynowym.
  7. Do zupy dolewamy mleczko kokosowe i sos rybny i gotujemy jeszcze kolejne 5-10 minut.
  8. Na koniec garnek z zupą odstawiamy z gazu i miksujemy naszą zupę blenderem.
  9. W tym czasie krewetki doprawiamy solą morską i pieprzem.
  10. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i smażymy razem z krewetkami na oleju roślinnym.
  11. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  12. Zupa z dyni najlepiej smakuje podana z krewetkami, natką pietruszki i udekorowana śmietanką lub mleczkiem.
zupa z dyni

1 komentarz

  • Gie. napisał(a):

    mój chop wczoraj zrobił tę zupę – niebo w gębie! aksamitna, delikatna, dystyngowana =) jedynie podkręciliśmy ją troszkę mielonymi płatkami peperoncino z młynka =)

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *