Zupa z dyni z soczewicą i warzywami

Tagi: ,

Zupa z dyni z soczewicą i warzywami to pyszna alternatywa dla najbardziej popularnych zup z dyni serwowanych zazwyczaj w postaci kremów. Dodatek soczewicy sprawia, że zupa jest pożywna. Czerwona soczewica szybko się gotuje i nie wymaga wcześniejszego namaczania, a dzięki niej zupa z dyni z soczewicą i warzywami staje się nieocenionym, bogatym źródłem białka. Soczewicę warto więc dodawać do przeróżnych zup. Z dynią zaś smakuje wyśmienicie.

Zupa z dyni z soczewicą i warzywami:

  • 0,5 kg obranej i pokrojonej w plastry dyni
  • 15 dag czerwonej soczewicy
  • por (biała i jasnozielona część)
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 0,7-1l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 2 szczypty suszonego lubczyku
  • sól morska
  • pieprz biały
  • kawałek suszonej kurkumy (lub szczypta sproszkowanej)
  • świeża zielenina do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy rozdzielając liście. Następnie kroimy w ćwierćtalarki.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy por, chwilę dusimy.
  3. Dodajemy starte na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler, smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i startą na tarce kurkumę. Doprawiamy solą.
  4. W garnku zagotowujemy o,5 l wywaru. Soczewicę dokładnie płuczemy i dodajemy do gotującego się wywaru. Zmniejszamy gaz, dodajemy podduszone warzywa, pokrojoną w kostkę dynię i suszony lubczyk. Gotujemy 10 minut.
  5. Zupę z dyni z soczewicą i warzywami podajemy udekorowaną świeżą zieleniną.

zupa z dyni z soczewicą  zupa dyniowa  dyniowa z soczewicą i warzywami  zupa z soczewicą  zupa dyniowa

Kto z was lubi zupy doprawiane kurkumą? Polecamy też inne przepisy z tę aromatyczną przyprawą idealną na jesień:

Zobacz też

  • http://altavola-design.pl/ altavola

    Przepis nie wydaje się trudny w wykonaniu, ale w praktyce wychodzą zawsze jakieś małe kłopociki :) . Jestem bardzo ciekawa, jak ta zupka smakuje. Już nie mogę się doczekać, kiedy będę mieć okazję ja ugotować :) .

    • Agata

      Zrobiło się typowo jesiennie, więc mam nadzieję, że okazja do ugotowania też sycącej i rozgrzewającej zupy szybko się nadarzy :) Jakby coś poszło nie tak, proszę dać znać, spróbujemy zaradzić kolejnej wpadce :) Pozdrawiam!

  • Agatac

    a co jak dam swierzy lubczyk? i czy bedzie pasowal swierzy imbir ( przecisniety przez praske)

    • Agata

      Świeży lubczyk jak najbardziej. Imbir też, doda całości orientalnego charakteru, a zupa będzie świetnie rozgrzewać. Pozdrawiam!