Zupa z jarmużem i soczewicą

Tagi: , ,

Tym razem gramy w zielone! Podczas zakupów, w sklepie, moją uwagę przyciągnął soczysty jarmuż. A gdyby tak tym razem pójść kluczem kolorystycznym i dobrać składniki do zupy w podobnej tonacji?Do koszyka wpadły kolejno: zielona soczewica i cukinia oraz włoszczyzna. Zupa z jarmużem i soczewicą? Zapowiada się obiecująco… Zapraszam do kuchni.

Rozpoczynam od przygotowania bulionu. Kiedy marchewki i pietruszki wesoło podrygują w garnku, siekam cebulę i czosnek i szklę je delikatnie na oliwie. Dorzucam kolejne warzywka, a całość doprawiam w lekko orientalnym klimacie. Nuta kolendry, odrobina curry, kumin – dobrze łączą się z soczewicą. Pachnie już w całym domu.

Zupa z jarmużem i soczewicą to prosta propozycja obiadowa, którą bez żadnych problemów przygotują nawet ci, którym wydaje się, że jednym, co potrafią ugotować jest woda na herbatę 😉 . Dodatek soczewicy syci na długo. Należy jedynie pamiętać o tym, żeby namoczyć ją przed rozpoczęciem gotowania.

Do zupy pasują także pomidory, które nadadzą jej lekko kwaskowaty posmak. To połączenie sprawdzone i przetestowane. Jeśli zatem macie ma nie ochotę, śmiało dorzucajcie do zupy z jarmużem i soczewicą pod koniec gotowania! Ja tym razem z nich zrezygnowałam, bo w końcu grałam w zielone!

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Gałązka rozmarynu
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 300 g jarmużu
  • 1 duża cukinia
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Soczewicę namoczyć, ok. godziny przed rozpoczęciem gotowania.
  2. Marchewki, pietruszki, cebulę oraz czosnek obrać.
  3. Marchewki, pietruszki, kawałek selera, jedną cebulę oraz ząbek czosnku włożyć do garnka. Dodać gałązkę rozmarynu, zalać litrem wody i nastawić bulion.
  4. W międzyczasie cebulę oraz pozostałe dwa ząbki czosnku drobno posiekać.
  5. Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Jarmuż umyć, liście poszarpać na drobniejsze części.
  6. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej posiekaną cebulę i czosnek.
  7. Dodać soczewicę oraz przyprawy: curry, kumin, paprykę oraz kolendrę. Dokładnie wymieszać.
  8. Do warzyw dodać pokrojoną cukinie oraz jarmuż. Całość lekko podsmażyć.
  9. Gotowy bulion przecedzić. Marchewki i pietruszki pokroić w drobną kostkę i dodać do podsmażonych warzyw.
  10. Warzywa zalać przygotowanym bulionem. Gotować przez ok. 15-20 minut – aż soczewica zmięknie.
  11. Na koniec zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *