Zupa z karpia ze śmietaną
Tagi: zupa rybna, zupa wigilijna

Czas przygotowania: powyżej 1h Poziom trudności: łatwy
Choć na polskich wigilijnych stołach króluje barszcz i zupa grzybowa, warto od czasu do czasu sięgnąć po przepisy na inne tradycyjne zupy wigilijne. Jedną z takich zup jest zupa z karpia. Do jej przygotowania jak najbardziej można wykorzystać rybie głowy i ogony, które zostają nam po sprawieniu karpi. Wywar rybny nabierze wówczas przyjemnego aromatu.
W moim domu zupę rybną przygotowuję z karpia milickiego, z którego Dolny Śląsk słynie nie bez powodu. Uważam, że nie tylko na zupę, ale na wszelkie wigilijne dania, karp powinien być jak najlepszej jakości. Tradycja hodowli karpi w naszym regionie sięga średniowiecza, a kto raz spróbuje karpia milickiego, nie będzie chciał innego i to nie tylko na wigilijnym stole. Pewnego dnia zabiorę Was do Doliny Baryczy, ale dziś pozostańmy w kuchni z zupą z karpia ze śmietaną.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Zupa z karpia ze śmietaną:
- 2 głowy karpia
- 4 dzwonka
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- por
- cebula
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 1/3 szklanki śmietany
- łyżka mąki
- sok z połówki cytryny do smaku
- sól i pieprz do smaku
- łyżka mąki
Przygotowanie:
- Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy. Warzywa zalewamy 2l wody, dodajemy rybie głowy, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut.
- Do garnka z wywarem dodajemy dzwonka, dodajemy szczyptę soli i gotujemy kolejne 20 minut. Ostrożnie wyjmujemy głowy i dzwonka z zupy. Głowy wyrzucamy.
- Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy do garnka z zupą, zagotowujemy cały czas mieszając.
- Dodajemy do garnka z zupą mięso oddzielone od skóry. Doprawiamy zupę sokiem z cytryny (dodając go stopniowo i próbując zupę).
- Zupę na talerzach dekorujemy natką pietruszki.
Ze śmietaną przygotujesz również: