Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Tagi:

Kiedy tylko pojawiają się pierwsze świeże kurki obowiązkowo na śniadanie robię jajecznicę z kurkami, a na obiad gotuję zupę z kurek, którą uwielbiamy.

Niestety bardzo nie lubię czyścić tych grzybków, bo to dosyć mozolna praca. Zazwyczaj najpierw specjalnym pędzelkiem delikatnie strzepuję piasek, a potem płuczę grzyby w sitku pod bieżąca wodą. Grzyby przyniesione prosto z lasu często mają też małe pamiątki  – jak igiełki czy liście 🙂 Kurki kupowane w marketach są w nieco czystsze, ale i tak trzeba je oczywiście bardzo dokładnie umyć.

Jakiś czas temu oglądając program kulinarny zapamiętałam pewną radę, aby dodać do kurek miód. Tak też zrobiłam przygotowując tę zupę. Z czystej ciekawości posmakowałam grzybki już podduszone z miodem i… rewelacja. Smakują naprawdę fantastycznie. Miód dodał lekko słodkiego posmaku całej zupie i świetnie komponował się z grzybami i resztą składników.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 400 g świeżych kurek
  • łazanki
  • 1 l zimnej wody
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pieprz ziołowy do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 6 łyżek gęstej śmietanki
  • świeży tymianek cytrynowy
  • 2 buliony z grzybami leśnymi

Przygotowanie:

  1. Kurki myjemy na sitku pod bieżącą wodą.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulkę. Szklimy ją na złoty kolor kilka minut.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno kroimy.
  4. Kurki jeśli są małe zostawiamy w całości, a jeśli są większe to kroimy je na mniejsze kawałki.
  5. Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki. Smażymy około 5 minut i dodajemy czosnek oraz polewamy miodem.
  6. Dusimy na patelni aż miód się skarmelizuje i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą. Gotujemy 20 minut (aż grzyby będą miękkie).
  7. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy do zupy bulion z grzybami leśnymi. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i gałką muszkatołową.
  8. Ugotowaną zupę zabielamy śmietaną lub nalewamy ją bezpośrednio do miseczek z zupą.
  9. Łazanki gotujemy all dente i odcedzamy.
  10. Do miseczek nakładamy porcję łazanek, nalewamy ciepłą zupę z kurek, dodajemy porcję śmietanki i posypujemy listkami tymianku cytrynowego.

Zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

Zupa z kurek - przepis

Zupa kurkowa z łazankami - jak zrobić?

Przepis na zupę kurkową z dodatkami

Zupa z kurek z tymiankiem cytrynowym

Zupa z kurek - łatwy przepis

Jeśli szukacie więcej przepisów na zupy z kurek to polecam :

Szybki krem z kurek

Zupę z kurek z suszonymi pomidorami

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *