Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

Tagi:

Kurki to moje ulubione grzyby. Nawet mogłabym wyruszyć na wyprawę do lasu po nie, choć nie przepadam za grzybobraniem. Ale po kurki mogłabym pójść w najciemniejszy las! Tym bardziej, że ma być zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami.

Zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami na swój niepowtarzalny urok. Lubię w niej grzybki w całości, ewentualnie te większe kroję. Moje dzieci wolą kurki drobno pokrojone, ale pierwsza w tym sezonie zupa z kurek musi być „po mojemu”. Dzieci i tak jedzą z apetytem, długo przecież czekały na zupę z kurek. Kolejna będzie niebawem i wtedy na pewno zrobię ją taką, jak lubią dzieci. Trzeba korzystać z darów lasu, bo one zazwyczaj kończą się szybciej, niż zdążymy się nimi nasycić. Na szczęście w sezonie bez problemu dostaniemy kurki w sklepach, a tylko czyszczenie tych pysznych grzybków wymaga pewnej cierpliwości. Jednak dla zupy z kurek z serkiem topionym i ziołami zdecydowanie warto!

Składniki:

  • 30 dag kurek
  • 2 łyżki masła sklarowanego lub zwykłego
  • cebula
  • 30 g serka topionego śmietankowego
  • 3 ziemniaki
  • 0,7 l wywaru warzywnego
  • łyżeczka czubrycy zielonej lub innych ulubionych ziół
  • łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • sól morska i pieprz czarny ziarnisty do smaku

Przygotowanie:

  1. Czyszczenie grzybów: Kurki starannie oczyszczamy z piasku za pomocą szczoteczki, przekładamy do miski, zasypujemy łyżką soli i zalewamy wrzątkiem. Po chwili wyjmujemy łyżką cedzakową pływające po wierzchu kurki i wylewamy wodę z solą i resztkami piasku.
  2. Cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle przez 5 minut. W tym czasie większe kurki kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Dodajemy kurki do podduszonej cebulki, dusimy aż odparuje woda z kurek.
  3. Podduszone z cebulą kurki wrzucamy do garnka z wrzącym wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, łyżeczkę czubrycy i gotujemy 15 minut.
  4. Pod koniec gotowania doprawiamy delikatnie zupę solą, pamiętając, że serek zwykle też jest dość słony.
  5. Z ugotowanej, gorącej zupy odlewamy pół szklanki wywaru do kubeczka, dodajemy ser topiony i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści.
  6. Przelewamy roztopiony ser do garnka, mieszamy.
  7. Zupę z kurek doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

 

zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami

zupa z kurek

zupa z kurkami

kurkowa

zupa kurkowa

zupa z kurkami i ziołami

Jeśli spodobała Wam się zupa z kurek z serkiem topionym i ziołami, wypróbujcie także inne nasze kurkowe pyszności, wśród których na pewno znajdziecie ulubioną wersję – krem, zupę z ziemniakami lub z makaronem:

 zupa z kurek z łazankami i tymiankiem cytrynowym

szybki krem z kurek

zupa z kurek z suszonymi pomidorami

Zobacz też

4 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *