Zupa z kurek z suszonymi pomidorami

Tagi:

Uwielbiam kurki. Kojarzą mi się z beztroskim latem, a najbardziej ze szczęśliwymi powrotami z wakacji spędzanych nad polskim morzem. Nie byłabym sobą, gdybym z moich ulubionych grzybów nie zrobiła zupy. Oto ona – zupa z kurek z suszonymi pomidorami.

Początkowo obawiałam się, że wszelkie dodatki do zupy z kurek mogą zdominować delikatny smak grzybów. Tymczasem idealnie z nim współgrają. Zupa jest wciąż kurkowa, a jednocześnie bardzo wykwintna. Tego nie da się opisać, trzeba po prostu spróbować, a będzie zachwycać do ostatniej łyżki.

Jeśli akurat nie jestem w drodze powrotnej znad morza, kurki kupuję w warzywniaku. Chociaż raz zdarzyło mi się nazbierać trochę tych grzybów w lesie, ale znawczyni grzybów ze mnie żadna. Do zupy dodałam pół łyżeczki sproszkowanych suszonych grzybów, które dostałam od mojej przyjaciółki, a ona od swojej mamy. Grzyby suszone doskonale nadają się nie tylko do wszelkich zup grzybowych, ale także do barszczu, krupniku, kapuśniaku z kiszonej kapusty.

Składniki:

  • 400g oczyszczonych kurek
  • kilka kawałków suszonych pomidorów (u mnie 6, w zalewie)
  • 750 ml wody
  • pół łyżeczki sproszkowanych grzybów suszonych
  • dwie łodygi selera naciowego
  • dwa młode ziemniaki
  • pietruszka
  • młoda marchewka
  • cebula dymka
  • biała część pora
  • mały ząbek młodego czosnku
  • łyżka masła
  • 100 ml śmietanki słodkiej 18%
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Przygotowanie:

  1. Cebulę siekam, podduszam w rondlu na maśle kilka minut.
  2. W tym czasie kroję por w półtalarki, kroję w kostkę marchewkę, ziemniaki, pietruszkę. Seler naciowy przełamuję w dolnej części, usuwam „łyka” i kroję w kostkę.
  3. Dorzucam pokrojone warzywa do rondla, po chwili dodaję umyte i oczyszczone kurki.
  4. Ząbek czosnku przeciskam przez praskę, dodaję do rondla, duszę 5 minut.
  5. Podlewam warzywa wodą, dodaję sproszkowane grzyby i pokrojone w kostkę pomidory.
  6. Całość doprawiam solą i gotuję około pół godziny.
  7. Dodaję śmietankę, doprawiam białym pieprzem. Gotowe!

zupa z kurek2

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *