Zupa z kwiatów dyni

Tagi:

Rok temu smażyłam kwiaty dyni w cieście naleśnikowym. Widziałam, że znajomi blogerzy piekli tarty z kwiatami dyni. Pięknie się prezentują w potrawach. Kwiaty dyni można też zastąpić  kwiatami cukinii. Smakują dosyć podobnie.

W przydomowym ogródku mojego taty w tym roku dynie wyjątkowo obrodziły i postanowiłam wykorzystać nieco kwiatków. Czas na dyniowe przetwory i zupy przyjdzie jesienną porą, a teraz przygotowałam lekką i zdrową zupę z kwiatów dyni. Skorzystałam ze sprawdzonego wcześniej sposobu na dodanie płatków owsianych. Płatki świetnie zagęszczają zupę i nie zmieniają jej smaku. Kwiaty dyni pokroiłam w cienkie paseczki tak, aby były widoczne w zupie, ale jednocześnie łatwe do nabrania na łyżkę.

Zupę z kwiatów dyni przygotowałam na bazie bulionu drobiowego, który najczęściej wykorzystuję podczas gotowania zup, ale świetnie sprawdzi się też tutaj warzywny bulion z lubczykiem.

Składniki:

  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 8 kwiatów dyni
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z chili do smażenia
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/4 cytryny
  • kilka listków świeżej melisy
  • 3 -4 łyżki śmietany do zup 18%

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Smażymy na złoty kolor na oliwie z chili.
  2. Kwiaty dyni myjemy i kroimy w drobne paseczki.
  3. Bulion doprowadzamy do wrzenia i nastawiamy na mały ogień. Dodajemy do niego cebulę z czosnkiem oraz pokrojone kwiaty dyni i płatki owsiane. Całość delikatnie mieszamy.
  4. Doprawiamy do smaku imbirem oraz gałką muszkatołową. Ja dodałam około 1/3 łyżeczki.
  5. Z cytryny wyciskamy sok i dodajemy go do zupy. Zabielamy śmietanką.
  6. Na początku zupa będzie niezbyt gęsta, ale po chwili płatki owsiane napęcznieją i zagęszczą zupę.
  7. Na samym końcu dodajemy listki drobno posiekanej melisy.
zupa z kwiatów dyni

Przepis na zupę z kwiatów dyni

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *