Zupa z liści młodej rzodkiewki

Tagi: ,

Zupa z liści rzodkiewki to nowość w mojej kuchni. Nigdy dotąd nie robiłam takiej zupy, listki zawsze trafiały do kubełka, a przecież można je wykorzystać, tak jak wykorzystuje się listki młodych buraczków. Dziś listki rzodkiewki były celem moich zakupów, nie produktem ubocznym. Kupiłam dwa pęczki rzodkiewki, już w warzywniaku dokładnie oglądając listki, by jak najwięcej pozytywnie przeszło późniejszą ostrą selekcję.

Choć samo gotowanie zupy zajęło mi kilkanaście minut, płukanie listków trwało chyba w nieskończoność. Naprawdę wiele (bieżącej) wody upłynęło, nim uzyskałam pewność, że każdy listek został dokładnie wypłukany. Gdzieś w połowie drugiego pęczka straciłam cierpliwość i poszłam z psem na spacer. Po powrocie już zrelaksowana dokończyłam mycie listków, dzięki czemu nic a nic nie zgrzytało w zębach :). Po płukaniu wszystko poszło już błyskawicznie.

Moja zupa z liści rzodkiewek była bardzo delikatna w smaku. Chyba powinna być nieco ostra, ale nie była, może dlatego, że zamiast 300 ml bulionu, dałam 500, ale wydawało mi się, że listków mam naprawdę sporo. Zresztą konsystencja była jak dla mnie idealna, więc to chyba nie o ilość bulionu chodziło. Uważam, że zupa z liści rzodkiewek warta jest spróbowania, najlepiej z fajnym dodatkiem, na przykład z chrupiącymi grzankami. Ale wątpię, żebym znowu kupiła rzodkiewkę tylko i wyłącznie z myślą o zupie z jej listków, choćby z tego powodu, że nie będę miała co zrobić z samą rzodkiewką – z dwóch pęczków rzodkiewki zupy wychodzi dość mało, a rzodkiewek zostaje dużo. Nie znaczy to, że więcej zupy z liści rzodkiewki nie będzie – jeśli nazbieram nieco ładnych listków, z pewnością znów ją ugotuję, ale tym razem dodam do niej kremowy serek topiony i grzanki.

Składniki:

  • dwa pęczki rzodkiewki
  • 300-500 ml bulionu warzywnego (dałam 500ml)
  • kawałek pora (biała część)
  • młoda cebula
  • łyżka oleju winogronowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • dwie łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  1. Listki rzodkiewki dokładnie myję pod bieżącą wodą, odrywając łodyżki i odrzucając uszkodzone egzemplarze.
  2. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję pokrojony w talarki por i posiekaną cebulę, po chwili dodaję liście rzodkiewki i duszę około 10 minut.
  3. Dodaję wszystko do bulionu warzywnego i chwilę gotuję.
  4. Gdy zupa lekko ostygnie, miksuję, dodaję śmietanę, doprawiam solą i pieprzem.

rzodkiewki

Zobacz też

9 Comments

  • Danuta Hossain napisał(a):

    Bardzo pyszna, wlasnie juz od dawna zal mi bylo wyrzucac liscie rzotkiewki i rzotkwi, bywaja takie jedrne 🙂 no i znalazlam Wasz przepis, ugotowalam i bede gotowac.

  • Danuta Hossain napisał(a):

    Nie mialam takich problemow z myciem lisci. U nas niestety albo stety warzywa sa przesadnie czyste. Uzylam lisci z bialej rzotkwi, ktore byly bardzo bujne i swiezutkie. Dodalam wiecej przypraw i ostrej papryki przez co zupa jest idealna…. na odchudzanie tez 🙂

    • Agata napisał(a):

      Danusiu dobry pomysł z białą rzodkiewką, jej liście są większe, łatwiej je wypłukać 🙂 Zupa to dobra rzecz na odchudzanie, ostre przyprawy jak najbardziej pasują i poprawiają przemianę materii. Niedługo zacznie się sezon na zrzucanie zbędnych kilogramów, więc pewnie i ja znów ugotuję rzodkiewkową 🙂 Pozdrawiam

  • Kasia napisał(a):

    Same rzodkiewki można ukisić np. według przepisu Aleksandra Barona 🙂 polecam! A zupki spróbuję na pewno

  • Adam napisał(a):

    Rzodkiewki można ugotować na parze i dodać do tej zupy, to fajne połączenie!

  • Ania napisał(a):

    Na pewno zrobię. Mam własne liście rzodkiewki:)

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *