Zupa z łososia z pomidorami

Tagi:

Nim na stole królował będzie karp, sięgnijmy po ryby morskie! A szczególnie po lubianego chyba przez wszystkich łososia. Zupa z łososia z dodatkiem pomidorów to danie wykwintne i niezwykle smakowite. Szczególnie, że mleko kokosowe nadaje jej aksamitnej konsystencji.

Zajadając się zupą z łososia, nie sposób nie wspomnieć błogiego czasu wakacji w ciepłych, południowych krajach. Jak w przypadku każdej zupy, niezwykle ważna jest jakość ryby. Zadbajcie zatem, aby nabyć ją ze sprawdzonego źródła. Choć w Polsce nie jest o to tak prosto, niezależnie od regionu, można znaleźć świeże ryby. O tym jak je wybierać i kupować, przeczytacie tutaj. Potem nie pozostaje już nic innego, jak tylko przyrządzić z nich zupę!

Zupa z łososia:

  • 500 g filetu z łososia
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 średnie cebule białe
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki pomidorków koktajlowych
  • 1 butelka Zupy pomidorowej: koncentrat z przyprawami Winiary
  • 100 ml mleka kokosowego
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Filet z łososia pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny i obtoczyć w rozmarynie.
  2. Cebule oraz czosnek obrać i drobno posiekać.
  3. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej przygotowane cebule oraz czosnek.
  4. Dodać pomidorki koktajlowe i krótko przesmażyć. Dolać zawartość butelki Zupa pomidorowa – koncentrat z przyprawami Winiary oraz mleko kokosowe,.
  5. Całość zalać gorącym bulionem. Dodać kawałki ryby i gotować na małym ogniu – aby łosoś się ściął, uważając jednocześnie żeby ryba się nie rozgotowała.
  6. Doprawić solą, pieprzem oraz oregano do smaku.

Mmmmm, mleczko kokosowe! Szczególnie lubi się z owocami morza, ale nie tylko – sprawdź je w innych przepisach:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *