Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem

Tagi: ,

Świetna wiosenna zupa z młodej cukinii, która o tej porze roku ma miękką skórkę, dzięki czemu nie trzeba jej obierać, wystarczy umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić. Cukinia jest bardzo delikatna w smaku, dlatego pasuje niemalże do wszystkiego, a jadalne są nawet jej kwiaty, po usunięciu szypułek i słupków kwiatowych. Kwiatów cukinii jeszcze nigdy w swojej kuchni nie wykorzystywałam, ale jeśli w tym roku posadzę cukinię, z pewnością dodam jej kwiaty do zupy z młodej cukinii lub podam smażone w cieście do kremu z cukinii.

A z cukinią można w kuchni naprawdę poszaleć, zrobić z niej zapiekankę, a nawet pyszny dżem. A nade wszystko zupy, których delikatny smak można za każdym razem łączyć z nieco innym charakternym dodatkiem. Dziś ugotowałam zupę o smaku podkreślonym orzeźwiającą miętą. Zupa z młodej cukinii – pyszna, delikatna i prawie niezauważalnie miętowa. Zupełnie inna, niż zupa jarzynowa z cukinią, którą niedawno gotowałam i którą również polecam wszystkim wielbicielom kabaczka.

Składniki:

  • 3-4 młode cukinie
  • młoda cebula
  • biała część pora
  • około 1,5 litra wody (może być bulion warzywny lub drobiowy)
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12%
  • łyżka oleju winogronowego
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • garść listków świeżej mięty
  • łuskane niesolone nasiona słonecznika
  • opcjonalnie: pomidor malinówka

Przygotowanie:

  1. W garnku na oleju przesmażam pokrojoną w piórka cebulę z posiekanym porem.
  2. Dodaję startą na grubej tarce cukinię (ze skórką), duszę około 5-10 minut, często mieszając.
  3. Dodaję wodę, ok 1,5 litra, aby przykryła cukinię, dodaję posiekane listki mięty i gotuję pod przykryciem 20 minut.
  4. Nasiona słonecznika wsypuję na suchą patelnię i prażę do uzyskania złotego koloru.
  5. Zupę z młodej cukinii doprawiam solą i pieprzem, dodaję śmietankę, na talerzach posypuję prażonymi nasionami słonecznika. Można także wkroić do talerzy ósemki pomidora malinówki.

Zobacz też

1 komentarz

  • małgosia napisał(a):

    Świetne połączenie cukinii,cebuli,pora z miętą-zupa lekka,z dodatkiem prażonego słonecznika-pycha!:) W sam raz na taki gorący dzień,jaki jest dzisiaj.
    Nie miałam świeżej mięty,dałam trochę suszonej i również smakuje rewelacyjnie 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *