Zupa z młodej cukinii ze świeżą miętą i słonecznikiem
Tagi: zupa wiosenna, zupa z cukinii

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Świetna wiosenna zupa z młodej cukinii, która o tej porze roku ma miękką skórkę, dzięki czemu nie trzeba jej obierać, wystarczy umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić. Cukinia jest bardzo delikatna w smaku, dlatego pasuje niemalże do wszystkiego, a jadalne są nawet jej kwiaty, po usunięciu szypułek i słupków kwiatowych. Kwiatów cukinii jeszcze nigdy w swojej kuchni nie wykorzystywałam, ale jeśli w tym roku posadzę cukinię, z pewnością dodam jej kwiaty do zupy z młodej cukinii lub podam smażone w cieście do kremu z cukinii.
A z cukinią można w kuchni naprawdę poszaleć, zrobić z niej zapiekankę, a nawet pyszny dżem. A nade wszystko zupy, których delikatny smak można za każdym razem łączyć z nieco innym charakternym dodatkiem. Dziś ugotowałam zupę o smaku podkreślonym orzeźwiającą miętą. Zupa z młodej cukinii – pyszna, delikatna i prawie niezauważalnie miętowa. Zupełnie inna, niż zupa jarzynowa z cukinią, którą niedawno gotowałam i którą również polecam wszystkim wielbicielom kabaczka.
Składniki:
- 3-4 młode cukinie
- młoda cebula
- biała część pora
- około 1,5 litra wody (może być bulion warzywny lub drobiowy)
- 100 ml słodkiej śmietanki 12%
- łyżka oleju winogronowego
- sól morska
- pieprz czarny ziarnisty
- garść listków świeżej mięty
- łuskane niesolone nasiona słonecznika
- opcjonalnie: pomidor malinówka
Przygotowanie:
- W garnku na oleju przesmażam pokrojoną w piórka cebulę z posiekanym porem.
- Dodaję startą na grubej tarce cukinię (ze skórką), duszę około 5-10 minut, często mieszając.
- Dodaję wodę, ok 1,5 litra, aby przykryła cukinię, dodaję posiekane listki mięty i gotuję pod przykryciem 20 minut.
- Nasiona słonecznika wsypuję na suchą patelnię i prażę do uzyskania złotego koloru.
- Zupę z młodej cukinii doprawiam solą i pieprzem, dodaję śmietankę, na talerzach posypuję prażonymi nasionami słonecznika. Można także wkroić do talerzy ósemki pomidora malinówki.
1 komentarz
Świetne połączenie cukinii,cebuli,pora z miętą-zupa lekka,z dodatkiem prażonego słonecznika-pycha!:) W sam raz na taki gorący dzień,jaki jest dzisiaj.
Nie miałam świeżej mięty,dałam trochę suszonej i również smakuje rewelacyjnie 🙂