Zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

Tagi: , ,

Zupa z młodej kapusty z cukinią to kulinarna pochwała wiosny. Prosta, przaśna, sycąca. Młoda kapusta i cukinia w zestawieniu ze zdecydowanym w smaku dojrzewającą wędliną nabierają charakteru. Delikatną zupę z młodej kapusty warto zakwasić octem jabłkowym, sokiem z cytryny lub rabarbarem. Przełamanie słodkiego smaku kapusty zwieńczy to wiosenne dzieło.

Zupa z młodej kapusty z cukinią:

  • główka młodej kapusty
  • cukinia
  • 0,7 l wywaru warzywnego
  • 2-3 ziemniaki
  • marchewka
  • cebula
  • pęczek koperku
  • łyżka masła klarowanego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny do smaku
  • 10 dag kindziuka

Przygotowanie:

  1. W głębszej patelni lub rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażamy.
  2. Przekładamy kiełbaskę do miseczki, na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy. W tym czasie cukinię i marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach, szatkujemy kapustę.
  3. Do zeszklonej cebulki dodajemy starą marchewkę i cukinię. Chwilę dusimy mieszając. Gdy warzywa „siądą” dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy ok. 5 minut.
  4. Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą morską, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania do zupy kapuścianej dodajemy posiekany koperek i mielony kminek.
  5. Ugotowaną zupę z młodej kapusty doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z podsmażonym kindziukiem.

zupa z młodej kapusty

zupa z kapustą

kapuśniak z cukinią

zupa z młodej kapusty z kindziukiem

zupa z młodej kapusty z cukinią i kindziukiem

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *