Zupa z młodej kapusty ze smażonym chorizo i pomidorami

Tagi:

Zupa z młodej kapusty ze smażonym chorizo i pomidorami inspirowana portugalską „caldo verde”, czyli zieloną zupą. W oryginalnej wersji caldo verde przygotowywana jest z kapusty galicyjskiej, a w polskiej z jarmużu. Charakterystycznym dodatkiem do niej jest chorizo, charakterna kiełbasa, dzięki której zupa ma swój niepowtarzalny smak i aromat.

Caldo verde nazywana jest zielonym rosołem, chociaż nie tylko kolorem nie przypomina rosołu. Wspólna dla obu zup jest za to tradycja podawania tych zup podczas niedzielnych obiadów i ważnych uroczystości.

Młoda kapusta to świetny materiał na wiosenne danie, także na zupy. Szybko się gotuje, jeśli więc chcemy, żeby pozostała lekko chrupiąca, nie możemy za długo pozostawiać zupy „na ogniu”. Ponieważ jest delikatna w smaku, smak zupy świetnie podbija chorizo. Kiełbasę można podsmażyć z cebulą, czosnkiem i ziemniakami lub też dodać ją do garnka z zupą pod koniec gotowania. Ja wybrałam pierwszą wersję, pozwalającą wydobycie z kiełbasy wszystkich apetycznych aromatów i połączenie ich z pozostałymi składnikami zupy.

Z podanej ilości składników otrzymacie 4-6 porcji zupy. Smacznego 🙂

Zupa z młodej kapusty ze smażonym chorizo i pomidorami:

  • mała główka młodej kapusty lub pół większej
  • 3-4 młode ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • sól morska i pieprz czarny do smaku
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • 10 dag chorizo
  • odrobina oliwy

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, szklimy na niewielkiej ilości oleju.
  2. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone w kostkę chorizo, smażymy chwilę, co chwilę mieszając.
  3. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a po chwili obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy kilka minut, często mieszając.
  4. Kapustę siekamy, dodajemy do garnka, dusimy kolejne 3-4 minuty.
  5. Podlewamy całość wywarem, gotujemy ok 10 minut do miękkości warzyw. Pod koniec dodajemy ćwiartki  pomidorków koktajlowych. Po 2-3 minutach zestawiamy garnek z kuchenki.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *