Zupa z młodych strączków groszku cukrowego

Tagi:

Dziś miałam ochotę trochę poeksperymentować w kuchni, a wynikiem moich doświadczeń była zupa z młodych strączków groszku cukrowego. Nigdy wcześniej takiej zupy nie gotowałam, choć od lat jestem w posiadaniu przepisu na nią. Prawdziwą misją było odnalezienie go na strychu.

Kolejnym wyzwaniem okazało się zdobycie bardzo młodych strączków groszku cukrowego. Musiałam przejść wiele straganów na jednym z moich ulubionych placów targowych, zanim natrafiłam na groszek, którego strączki były jeszcze bardzo młode i miękkie. Kiedy groszek jest już wyrośnięty, jego łupinki nie nadają się już do jedzenia. Idealny na tę zupę jest groszek Mangetout, jego strączki są miękkie, a groszek już dojrzały, gdy ziarenka dopiero co zaczynają się zawiązywać. Do zupy potrzeba 30 dkg strączków, ale ja kupiłam dużo więcej, tak na wszelki wypadek, gdyby okazało się przy obieraniu z włókien i obcinaniu końcówek, że jednak niektóre strączki są zbyt wyrośnięte.

Zupa z groszku cukrowego okazała się pysznym pomysłem! 🙂

Składniki:

  • 300 g młodych strączków groszku cukrowego lub groszku mangetout (waga już po obraniu z włókien i obcięciu końcówek)
  • młoda cebula
  • łyżka masła
  • litr bulionu warzywnego
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • twaróg półtłusty w kostce
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty

Przygotowanie:

  1. Strączki myję, obcinam końcówki i obieram z włókien.
  2. Cebulę drobno siekam i duszę na maśle w dużym rondlu około 5 minut.
  3. Podlewam cebulę bulionem warzywnym, dodaję strączki, gotuję do miękkości (u mnie było to około 20 minut).
  4. Przecieram zupę przez sito.
  5. Przelewam zupę z powrotem do rondla, dodaję jogurt, mieszam i podgrzewam nie doprowadzając do wrzenia.
  6. Doprawiam pieprzem i solą. Podaję z pokrojonym w kostkę twarogiem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

zupa z groszku cukrowego

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *