Zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli

Tagi: ,

Zupa z pieczonej cukinii urzeka wyjątkowym smakiem warzyw i słodkim aromatem pieczonego czosnku. Łagodna w smaku, nabiera zdecydowanego charakteru w połączeniu z pesto z rukoli. Kawałki pieczonej cukinii doskonale zastępują tradycyjne grzanki. Ale jeśli do zupy z pieczonej cukinii macie ochotę dodać coś chrupiącego, dlaczego by tego nie zrobić? Świetnie będzie pasować groszek ptysiowy. Smacznego!

Zupa z pieczonej cukinii:

  • dwie mniejsze cukinie
  • kilka małych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,7l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska i pieprz czarny do doprawienia
  • suszona bazylia

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż lub w poprzek w plastry, ziemniaki szorujemy, nie obieramy, kroimy w ćwiartki (jeśli ziemniaki są duże, lepiej pokroić je w plastry).
  2. Przekładamy cukinię i ziemniaki do naczynia żaroodpornego, dodajemy ząbki czosnku w łupinkach, wstawiamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i pieczemy ok. 20-30 minut.
  3. Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika. Ostrożnie ściągamy skórkę z ziemniaków. Odkładamy kilka plasterków cukinii na bok, resztę przekładamy z ziemniakami do garnka, wyciskamy łupinki czosnku.
  4. Podlewamy warzywa gorącym wywarem, gotujemy chwilę.
  5. Miksujemy zupę na gładki krem.
  6. Zupę podajemy z plasterkami pieczonej cukinii i 1-2 łyżeczkami pesto. Dekorujemy listkami rukoli. Zupę z pieczonej cukinii można dodatkowo posypać parmezanem.

 

Pesto z rukoli:

  • pełna szklanka rukoli (bez grubych łodyżek)
  • 1/4 szklanka oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól morska do doprawienia

Przygotowanie:

  1. Rukolę myjemy, odsączamy na sicie i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. Rukolę, ser i oliwę miksujemy blenderem, dodajemy orzechy, ponownie chwilę miksujemy.
  3. Doprawiamy pesto solą morską.

zupa z pieczonej cukinii

zupa z cukinii

zupa z zielonych warzyw

zupa krem z cukinii

krem z cukinii

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *