Zupa z pieczonej cukinii z tymiankiem i kozim serem

Tagi: ,

Delikatna zupa z cukinii to pyszna alternatywa dla popularnej jarzynowej. Zazwyczaj wybieram małe cukinie, bo mają miękką skórkę i nie trzeba ich obierać. Przez wiele lat cukinia kojarzyła mi się głównie z plackami podawanymi z gęstym jogurtem naturalnym lub serkiem śmietankowym i wędzoną rybą, ale to też idealny składnik do lekkiej i kremowej zupy. Jakiś czas temu przygotowałam delikatny krem z cukinii z wędzonym łososiem. Tym razem jako dodatek wybrałam ser pleśniowy z koziego mleka, a cukinię wcześniej upiekłam razem z cebulą i czosnkiem. Już sam zapach dochodzący z piekarnika pobudził kubki smakowe domowników. Cukinia upieczona z cebulą i czosnkiem pachnie obłędnie.

To najsmaczniejsza wersja kremowej zupy z cukinii jaką jadłam. Jeśli nie przepadacie za serem kozim to można zastąpić go innym serem pleśniowym lub posypać pokruszoną gorgonzolą albo startym serem grana padano.

(z podanych składników można przygotować około 4 porcje zupy)

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 litr bulionu warzywnego (lub drobiowego)
  • 1/2 cytryny
  • olej rzepakowy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tymianek suszony do smaku
  • kozieradka do smaku
  • świeży tymianek do dekoracji
  • ser pleśniowy z mleka koziego

Przygotowanie:

  1. Cukinie, cebulę i czosnek kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  2. Doprawiamy solą, pieprzem, kozieradką i suszonym tymiankiem. Całość skrapiamy olejem roślinnym i dokładnie mieszamy tak aby przyprawy i olej w miarę równomiernie były rozprowadzone na składnikach.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 25 minut.
  4. Po upieczeniu przekładamy całość do garnka i zalewamy zimnym bulionem. Gotujemy około 15 minut.
  5. Gotową zupę skrapiamy sokiem z cytryny oraz doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.
  6. Miksujemy blenderem na gładką masę i zabielamy śmietaną.
  7. Podajemy z świeżym tymiankiem i plasterkami sera pleśniowego z koziego mleka.

Zupa z pieczonej cukinii to pomysł na lekki , aromatyczny i pyszny obiad. Cukinia jest delikatna w smaku i świetnie komponuje się z różnymi dodatkami: chrupiącymi grzaneczkami ziołowymi, groszkiem ptysiowym, chipsami warzywnymi czy po prostu z plasterkiem ulubionej wędliny lub z wędzoną rybą.

Zupa z pieczonej cukinii

Zupa z pieczonej cukinii

Zupa z pieczonej cukinii

Zupa z pieczonej cukinii

Polecam też:

Zupę jarzynową z cukinią

Zupę z młodej cukinii z miętą i słonecznikiem

Zupę z cukinii z kiełkami i serkiem mascarpone

Surową zupę witariańską z cukiniowym spaghetti

Krem z cukinii z wędzonym łososiem

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *