Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu

Tagi: ,

Nie ma prostszego sposobu na dynię, niż jej upieczenie. Razem ze skórką, więc nie ma problemu z obieraniem. Skórkę z łatwością zdejmuje się po upieczeniu i przestygnięciu dyni. Czy to nie wystarczający pretekst, by dziś na obiad była właśnie zupa z pieczonej dyni? Podana z chrupiącymi chipsami parmezanu lub innym chrupiącym smakuje przepysznie. Smacznego.

Zupa z pieczonej dyni z chipsami z parmezanu:

  • dynia (1 kg)
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub wody
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego
  • główka czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta curry
  • szczypta chili
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól morska
  • 50 dag chipsów z parmezanu

Przygotowanie:

  1. Dynię przecinamy na pół, usuwamy łyżką nasiona, kroimy na mniejsze kawałki (bez obierania).
  2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i oregano. Pieczemy ok. godziny w 180 st. C. W połowie czasu wkładamy do piekarnika główkę czosnku – wcześniej odcinamy górną część główki, główkę zawijamy w papier do pieczenia.
  3. Odstawiamy upieczoną z czosnkiem dynię do przestygnięcia.
  4. Obieramy dynię, przekładamy do garnka. Podlewamy wywarem i zagotowujemy.
  5. Główkę czosnku rozwijamy z folii, upieczony czosnek wyciskamy z łupinek i dodajemy do garnka z dynią.
  6. Całość doprawiamy szczyptą chili i curry. Gotujemy 5 minut.
  7. Zupę miksujemy na krem, dodajemy sok z ćwiartki cytryny i jeszcze chwilę blendujemy. Zabielamy jogurtem. W razie konieczności doprawiamy solą.
  8. Zupę podajemy z chipsami z parmezanu.

Chipsy można przygotować z parmezanu samodzielnie – usypując z tartego parmezanu nieduże kupki (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) i zapiekając w piekarniku nagrzanym do 180 st. do momentu, aż się roztopią lub dodatkowo lekko zrumienią.

Pieczenie nie tylko pomaga przy obieraniu dyni, ale też wydobywa wyjątkowy smak z  warzyw i owoców! Spróbuj też innych przepisów, w których przyda się piekarnik:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *