Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni

Tagi: ,

Pieczona dynia to świetny pomysł na przekąskę, ale także na zupę dyniową! Jeśli macie zapasy dyni, możecie upiec jej więcej, zmiksować i w postaci puree zamrozić. I kiedy tylko przyjdzie Wam ochota, ugotujecie zupę z pieczonej dyni w kilka minut.

Podczas pieczenia dyni Wasz dom wypełni piękny zapach, który przyciągnie do kuchni wszystkich domowników. Choć wiele jest przepisów na zupy z dyni, zupy z dyni pieczonej zawsze smakują najpyszniej.

Zupy kremy pysznie smakują z chrupiącymi dodatkami. Mogą to być grzanki, groszek ptysiowy, paluszki grissini oraz wszelkiego rodzaju nasiona, na przykład pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały. Tym razem do zupy trafiły pestki dyni, które można wcześniej lekko podprażyć na suchej patelni.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego 😊

Zupa z pieczonej dyni ze śmietaną i pestkami dyni:

  • mała dynia
  • 2 małe ziemniaki
  • cebula
  • 0,7-0,9l wywaru warzywnego
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • garść listków bazylii
  • 1/4 szklanki śmietany
  • garść pestek dyni

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki, kroimy w paski bez obierania. Pieczemy 20-30 minut.
  2. W tym czasie cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oliwy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Wywar zagotowujemy, dodajemy do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zeszkloną cebulę. gotujemy 10 minut.
  4. Kiedy dynia przestygnie, oddzielamy skórkę, przekładamy dynię do garnka z zupą, gotujemy jeszcze chwilę. Pod koniec doprawiamy zupę gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  5. Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksem śmietany, listkami bazylii i pestkami dyni.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *