Zupa z pieczonej dyni

Tagi: ,

Sezon dyniowy w pełni. Zastanawiałam się, jak robić zupę dyniową tym razem, żeby było trochę inaczej niż zwykle, chociaż zwykle co rusz, to jest inaczej. Do zup z dyni dodaję przeróżne dodatki, jedynie dynia się nie zmienia, chociaż to nie do końca prawda, bo czasem robię zupę z dyni hokkaido, innym razem z innej, nieznanej mi odmiany. Dziś właśnie będzie taka inna dynia, a to między innymi dlatego, że ostatnio postanowiłam suszyć pestki z dyni, a z hokkaido pestki nie nadają się do jedzenia.

Zatem mam dynię i pomysł na nową zupę, jakiej jeszcze nie jadłam w tym sezonie. Zupa z pieczonej dyni jest świetnym urozmaiceniem dyniowego menu, bo pieczona dynia smakuje inaczej, niż gotowana, jak dla mnie taka zupa dyniowa to prawdziwe mistrzostwo świata.

Naszło mnie na tę zupę, bo ostatnio upiekłam dynię ot tak, jako przekąskę. I kiedy tylko spróbowałam pierwszy, jeszcze piekielnie gorący kawałek wiedziałam, że to dobry materiał na zupę. Owszem, zupa z pieczonej dyni wymaga nieco więcej czasu, niż zwykła dyniowa, ale tak prawdę w czasie, kiedy dynia będzie „pysznieć” w piekarniku, można zrobić tysiące innych rzeczy.

Dynię (jeśli nie jest to hokkaido) można obrać ze skórki przed pieczeniem lub po – ja wybrałam tę drugą wersję, skóra z łatwością odchodzi, więc nie ma z nią problemu.

Składniki:

  • średniej wielkości dynia
  • około 1,5l bulionu warzywnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kurkuma
  • sól morska
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Przygotowanie:

  1. Dynię kroję na pół, usuwam miąższ i pestki (pestki przeznaczam na suszenie), kroję w cienkie plastry i układam na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Każdy kawałek smaruję silikonowym pędzelkiem namoczonym w oleju z pestek winogron, doprawiam dynię kurkumą, oprószam solą.
  3. Piekę w 190 st. C. około godziny ( w zależności od wielkości dyni może to być zaledwie 40 minut).
  4. Około 20 minut przed końcem pieczenia wkładam do piekarnika ząbki czosnku, każdy zawinięty w kawałek folii aluminiowej).
  5. Upieczoną dynię pozostawiam do wystygnięcia, obieram ze skórki, przekładam do garnka (kilka kawałków zostawiam do dekoracji) i podlewam gorącym bulionem.
  6. Dodaję do zupy czosnek obrany z łupinek. Doprawiam świeżo mieloną gałką muszkatołową, zagotowuję i gotuję około 5 minut.
  7. Zupę dokładnie miksuję, w razie konieczności dolewając jeszcze trochę gorącego bulionu. Przecieram zupę przez sito (nie jest to konieczne). Podaję z kawałkami upieczonej dyni.

zupa dyniowa z pieczonej dyni_3

zupa dyniowa z pieczonej dyni_2

Wszystkim wielbicielom dyniowych zup polecam także:
śniadaniową zupę z dyni z mlekiem
zupę z dyni z krewetkami
pikantną zupę z dyni z prażonymi migdałami

 

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *