Zupa z buraków pieczonych

Tagi: ,

Bardzo lubię buraki i jesienną porą zaprawiam je na zimę oraz gotuję różne zupy z burakami w roli głównej. Tym razem przygotowałam zupę w wersji bezmięsnej z dodatkiem białka w postaci serka typu śródziemnomorskiego. Zupa z buraków pieczonych będzie też świetnie smakowała ze słoną fetą czy też z serem pleśniowym.

Zupa z  pieczonych buraków jest lekka i sycąca – idealna na jesienną porę. Poza tym miseczka tej zupy dostarczy Wam tak potrzebnych teraz witamin. Pietruszkę, tak jak wszystkie świeże zioła, dodaję do zup na sam koniec, aby podczas gotowania nie straciła swoich cennych właściwości – witaminy C. Warzywa w zupie z buraków pieczonych będą al dente, czyli jeszcze delikatnie twarde. Jeśli nie lubicie takiego stopnia ugotowanych warzyw możecie wydłużyć nieco czas gotowania.

Buraki przed zapiekaniem skropiłam olejem czosnkowym z ziołami, ale jeśli nie macie takiego, to można warzywa skropić czystym olejem rzepakowym i dodać do nich dwa ząbki czosnku w łupinkach.Po upieczeniu czosnek wyjmujemy z łupinek i dodajemy do zupy. Jeśli szukacie więcej przepisów na zupy z burakami, to polecam barszcz ukraiński Agatki.

Składniki:

  • pęczek pietruszki
  • 750 g buraków
  • 550 g ziemniaków
  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju z czosnkiem
  • sól morska do smaku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kozieradki
  • 1/2 opakowania serka typu śródziemnomorskiego ( lub feta)

Przygotowanie:

  1. Buraki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy olejem z czosnkiem.
  2. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 C i pieczemy 35 minut. Wyjmujemy na kratkę do schłodzenia i przekładamy do garnka.
  3. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu jeszcze około 25 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kozieradką i gałką muszkatołową. Dodajemy łyżkę octu balsamicznego i mieszamy całość.
  4. Ser kroimy w drobną kostkę, a pietruszkę drobno siekamy. Bezpośrednio przed podaniem do każdej porcji zupy nakładamy pokrojony ser i posypujemy natką pietruszki.

buraki

zupa z pieczonych buraków 2

Zobacz też

5 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *