Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym

Tagi: ,

Myślę, że nie jest tajemnicą, że mam niemałą słabość do zupy pomidorowej. Ale nigdy dotąd nie ugotowałam zupy pomidorowej z pieczonych pomidorów. Byłam zachwycona domowym przecierem pomidorowym i smakiem pomidorówki ugotowanej na bazie tego przecieru, ale teraz mam dylemat, bo zupa z pieczonych pomidorów smakuje równie świetnie.

Zupę pomidorową z pieczonych pomidorów przygotowałam nieco inaczej, bo dodałam do niej ocet balsamiczny i pesto bazyliowe. Pomidory i bazylia to idealne połączenie smakowe. Ilość pesto w zupie można sobie dowolnie modyfikować. Dodałam go zaledwie 2 łyżeczki, aby nie zdominowało smaku pieczonych pomidorów.

Składniki:

  • 12 pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa do skropienia pomidorów
  • sól morska prowansalska do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżeczki pesto bazyliowego
  • 1 biała cabula
  • listki świeżej bazylii

Przygotowanie:

  1. Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
  3. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pomidory oraz całe ząbki czosnku. Pomidory układamy skórką do dołu. Skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem.
  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
  5. Po tym czasie wyjmujemy do wystudzenia.
  6. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę . Smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oliwy.
  7. Wystudzone pomidory przecieramy przez sitko bezpośrednio do garnka.
  8. Odcinamy końcówki łupinek czosnku i wyciskamy go do przetartych pomidorów. Dorzucamy usmażoną cebulę i miksujemy blenderem.
  9. Do gładkiej masy dolewamy około 350 ml bulionu warzywnego. Najlepiej wlać na początku 200 ml bulionu i sprawdzić, czy konsystencja zupy jest odpowiednia i ewentualnie dolewać w razie potrzeby.
  10. Zupę nastawiamy na mały gaz. Dodajemy łyżkę octu balsamicznego i około 2-3 łyżeczki pesto bazyliowego. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  11. Podajemy z listkami świeżej bazylii.

DSC_0345

DSC_0380

Zobacz też

2 Comments

  • Agnieszka napisał(a):

    Ciekawy przepis na nudną zupę pomidorową. Ocet balsamiczny i pesto bazyliowe nadają jej zdecydowanego charakteru, rzeczywiście trzeba je dodawać po troszku, aby nie stłumić smaku pomidorów. Jako dodatek wykorzystałam tortellini serowe, a teraz zrobię chrupiące, czosnkowe kromki na zagryzkę. Polecam.

    • Jola napisał(a):

      Agnieszko, tortellini serowe i chrupiące grzanki to świetny pomysł.
      z pewnością skorzystam .
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *