Zupa z pieczonych pomidorów z pesto bazyliowym
Tagi: zupa krem, zupa pomidorowa

Czas przygotowania: powyżej 1h Poziom trudności: średni
Myślę, że nie jest tajemnicą, że mam niemałą słabość do zupy pomidorowej. Ale nigdy dotąd nie ugotowałam zupy pomidorowej z pieczonych pomidorów. Byłam zachwycona domowym przecierem pomidorowym i smakiem pomidorówki ugotowanej na bazie tego przecieru, ale teraz mam dylemat, bo zupa z pieczonych pomidorów smakuje równie świetnie.
Zupę pomidorową z pieczonych pomidorów przygotowałam nieco inaczej, bo dodałam do niej ocet balsamiczny i pesto bazyliowe. Pomidory i bazylia to idealne połączenie smakowe. Ilość pesto w zupie można sobie dowolnie modyfikować. Dodałam go zaledwie 2 łyżeczki, aby nie zdominowało smaku pieczonych pomidorów.
Składniki:
- 12 pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- oliwa do skropienia pomidorów
- sól morska prowansalska do smaku
- pieprz świeżo mielony do smaku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- 350 ml bulionu warzywnego
- 2-3 łyżeczki pesto bazyliowego
- 1 biała cabula
- listki świeżej bazylii
Przygotowanie:
- Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki.
- Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
- Naczynie żaroodporne lub blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim pomidory oraz całe ząbki czosnku. Pomidory układamy skórką do dołu. Skrapiamy oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy do wystudzenia.
- Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę . Smażymy na złoty kolor na 1 łyżce oliwy.
- Wystudzone pomidory przecieramy przez sitko bezpośrednio do garnka.
- Odcinamy końcówki łupinek czosnku i wyciskamy go do przetartych pomidorów. Dorzucamy usmażoną cebulę i miksujemy blenderem.
- Do gładkiej masy dolewamy około 350 ml bulionu warzywnego. Najlepiej wlać na początku 200 ml bulionu i sprawdzić, czy konsystencja zupy jest odpowiednia i ewentualnie dolewać w razie potrzeby.
- Zupę nastawiamy na mały gaz. Dodajemy łyżkę octu balsamicznego i około 2-3 łyżeczki pesto bazyliowego. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
- Podajemy z listkami świeżej bazylii.
2 Comments
Ciekawy przepis na nudną zupę pomidorową. Ocet balsamiczny i pesto bazyliowe nadają jej zdecydowanego charakteru, rzeczywiście trzeba je dodawać po troszku, aby nie stłumić smaku pomidorów. Jako dodatek wykorzystałam tortellini serowe, a teraz zrobię chrupiące, czosnkowe kromki na zagryzkę. Polecam.
Agnieszko, tortellini serowe i chrupiące grzanki to świetny pomysł.
z pewnością skorzystam .
Pozdrawiam serdecznie 🙂