Zupa z pokrzywy ze świeżymi ziołami i serem grana padano

Tagi: ,

Kto wrócił z Zamościa bez spróbowania ormiańskiej zupy z pokrzyw, ten w pełni nie odkrył tego cudownego zakątka, a na pewno nie od strony kulinarnej. Kto się odważy zjeść zupę z pokrzywy – rośliny, która chyba każdego choć raz w dzieciństwie porządnie wysmagała po łydkach? Mam nadzieję, że chętnych nie zabraknie, bo pokrzywa to skarbnica cennych witamin i minerałów. Oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji, działa antybakteryjnie. I można z niej przygotować pyszną zupę pokrzywową. Choć zaciekle będzie się bronić przed zrywaniem 🙂

Składniki:

  • 30 dag dokładnie umytych pędów i młodych listków pokrzywy (u mnie pełne sitko)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • kilka gałązek świeżego lubczyku
  • 0,7 l wywaru warzywnego lub wody
  • 3 ziemniaki
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 6 łyżek jogurtu greckiego
  • 20 g tartego sera grana padano
  • sok z połówki cytryny
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

  1. W rondlu o głębokim dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy obrane i pokrojone ząbki czosnku, smażymy pół minuty.
  2. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler), podlewamy wywarem lub wodą, gotujemy 15 minut.
  3. Dodajemy dokładnie umyte listki pokrzywy i gałązki lubczyku i natkę pietruszki. Gotujemy kilka minut.
  4. Zupę z pokrzywy miksujemy na gładki krem.
  5. Jogurt grecki łączymy z odrobiną zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka. Zupę pokrzywową doprawiamy solą morską, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny (powinna być delikatnie kwaskowa).
  6. Zupę z pokrzywy przed podaniem posypujemy tartym serem grana padano.

Listki pokrzywy najlepiej zbierać w kwietniu i maju, dopóki pokrzywa nie zakwitnie. Najsmaczniejsze i najbardziej delikatne są młode pędy – zbierajmy 5 pierwszych listków.

Aby nie poparzyć się przy zbiorach, ubierzmy rękawiczki ogrodowe. Ja wykorzystałam zwykłe winylowe, trochę pokrzywy mnie parzyły, ale to przecież dla zdrowia, więc pozostanę przy takich 🙂

zupa z pokrzywy    zupa pokrzywowa  zupa z pokrzyw  zupa z pokrzywy z serem grana padano  zupa pokrzywowa ze świeżymi ziołami

Zobacz też

4 Comments

  • Rilla napisał(a):

    Kolor jest obłędny! Czy jest coś, co pokrzywa przypomina w smaku? Bo nie wiem czego się spodziewać 😀

    • Agata napisał(a):

      Kolor ma przepiękny, bardzo głęboki, więc dobrze jest ją zabielić, wówczas jest intensywny i apetyczny 🙂 Jeśli chodzi o smak, hmmm trudno mi go porównać z czymkolwiek, ale zupa jest łagodna, moje dziecko uznało ją za krem z zielonych warzyw i zjadło bez jakichkolwiek oporów, naprawdę nie taki diabeł straszny 🙂 Pozdrawiam i życzę owocnych zbiorów 🙂

      • Rilla napisał(a):

        Naprawdę? Pomyślałabym raczej, że jak się ją zabieli, to kolor zblednie. Dzięki za zaskoczenie mnie! 😉

        • Agata napisał(a):

          Wszystko zależy od tego, ile śmietany czy jogurtu dodamy 🙂 Ale początkowo kolor jest naprawdę tak intensywny, że zupa jest dość ciemna i śmietana pozwała wydobyć z niej taką ładną soczystą zieleń 🙂 pozdrawiam!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *