Zupa z pora z grillowanymi oscypkami

Tagi: , ,

Zaledwie kilka dni temu wróciłam z Zakopanego z niemałym zapasem oscypków. Miałam okazję jeść już kiedyś grillowane oscypki z żurawiną i smakowały rewelacyjnie, więc postanowiłam wykorzystać grillowane oscypki do zupy z pora. Podczas wieczornych wyjść do góralskich restauracji smakowaliśmy dań pochodzących z tego regionu lub inspirowanych specjałami góralskimi. Była kwaśnica i zupa czosnkowa z grzaneczkami, ale nigdzie nie rzuciła mi się w oczy kremowa zupa z pora z oscypkami, a połączenie tych smaków wydało mi się idealne.

Zupa z pora smakuje rewelacyjnie i nawet niewielką miseczką zupy porowej z grillowanymi oscypkami można się naprawdę najeść.

Składniki:

  • 4 szt pora ( biała część)
  • 4 ziemniaki
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka 2 %
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kozieradki
  • pieprz ziołowy do smaku
  • 1 większy oscypek

Przygotowanie:

  1. Pora dokładnie myjemy i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojonego pora.
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię i smażymy przez chwilę razem z porem.
  3. Ziemniaki i pora przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, kozieradką i gałką muszkatołową.
  5. Jeszcze gorącą zupę miksujemy blenderem na gładką masę.
  6. Nastawiamy ponownie na mały ogień i dodajemy mleko oraz zabielamy śmietanką i od razu zdejmujemy z ognia. Można też śmietanką udekorować zupę z pora bezpośrednio przed podaniem.
  7. Oscypki kroimy na krążki i grillujemy z obu stron na patelni grillowej.
  8. Do każdej miseczki zupy z pora nakładamy kilka kawałków zgrillowanego oscypka.

zupa z pora

Serowe dodatki w zupach sprawdzają się rewelacyjnie. Przekonałyśmy się już o tym z Agatką gotując krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem oraz zupę jarzynową z białych warzyw z serem pleśniowym.

Zobacz też

12 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *