Zupa z pora z grzankami czosnkowymi

Tagi: , ,

Zupa o kremowej konsystencji i delikatnym smaku z odrobiną serka topionego i szczyptą gałki muszkatołowej. Prostota i jednocześnie wyrafinowany smak. Zupa z pora świetnie smakuje podana z grznkami czosnkowymi, ale tak naprawdę pasują do niej prawie wszystkie chrupiące dodatki takie jak: groszek ptysiowy, domowe grzaneczki, krakersy cebulowe. Idealnym dodatkiem będzie też wędzony łosoś.

Por dosyć często bywa zapomniany i niedoceniany w naszej kuchni. Zazwyczaj ląduje w zupie jako dodatek z resztą włoszczyzny, a zasługuje z całą pewnością na nieco więcej uwagi. Jadalna jest biała i zielona część pora, choć ta biała jest bardziej delikatna w smaku. Zielona część pora to idealny składnik do surówek. Por to prawdziwa kopalnia witamin i do tego ma bardzo niską wartość kaloryczną.

Jeśli wybieracie się na zakupy to warto zwrócić uwagę na liście pora. Powinny być jędrne, bez plam i przebarwień.

(Z podanych składników przygotujemy 6-8 porcji zupy)

Zupa z pora:

  • 390 g pora (biała część)
  • 3 łyżki (spore) masła klarowanego
  • 500 g ziemniaków
  • 1,5 litra buliony warzywnego
  • sól do smaku
  • pieprz biały do smaku
  • kozieradka do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ser topiony Gouda 3 łyżki

Przygotowanie:

  1. Pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła klarowanego i dodajemy talarki pora. Dusimy go na małym ogniu kilka minut.
  2. W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę równej wielkości (wtedy równomiernie się ugotuje).
  3. Podduszone talarki pora przekładamy do garnka, a na patelni rozpuszczamy kolejną łyżkę masła i delikatnie rumienimy na nim pokrojone ziemniaki po czym dodajemy je do garnka. Całość zalewamy zimnym bulionem i gotujemy 3o minut.
  4. Pod koniec gotowania odlewamy do miseczki około 6 chochli zupy. Pozostałą zupę doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, kozieradką i odrobiną gałki muszkatołowej.
  5. Lekko wystudzony wywar z zupy miksujemy blenderem z serkiem topionym i dolewamy do reszty zupy mieszając.
  6. Podajemy  z pieczywem czosnkowym i rozmarynem.

Grzanki czosnkowe:

  • 2 małe bagietki (lub 1 duża)
  • kilka ząbków czosnku

Przygotowanie:

  1. Bagietkę kroimy na równe kromki.
  2. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i nakładamy na kromki pieczywa (można też posmarować kromki odrobiną masła).
  3. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 5 minut (aż pieczywo delikatnie  się przyrumieni).

zupa z pora

grzanki czosnkowe

DSC_0670

DSC_0632

DSC_0633

Razem z Agatką chętnie  gotujemy zupę z pora i na naszym blogu znajdziecie już kilka wersji tej zupy :

Kremową zupę z trzech porów

Zupę z pora z grillowanymi oscypkami

Zupę z pora z wędzonym łososiem

Zobacz też

9 Comments

  • Paulina Świdnica napisał(a):

    Bardzo dobry krem 😉 Dzisiaj robiłam, co prawda nie miałam kozieradki, ale i tak jest bardzo dobra, taka delikatna 😉
    POLECAM! prosta w przygotowaniu 😉

    • Jola napisał(a):

      Bardzo się cieszę, że zupa smakowała 🙂 Kozieradka, to jedna z moich ulubionych przypraw. Dosyć często dodaję ją do zup, ale i bez tego dodatku zupa z pora smakuje świetnie.
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Iwonn napisał(a):

    świetna zupa:) śliczne naczynie, Bolesławiec ? jak zgaduję 🙂

  • Asiek napisał(a):

    Mniam delikatną i kremową bo ją zmiksowalam całą.. Pycha

  • Wisnia napisał(a):

    Uwielbiam patrzec jak moi znajomi zajadają zupki z waszych przepisów ..lubie gotować przepisy są extra….niestety ja tego nie lubie..pozdrawiam….

  • Isabelle napisał(a):

    love the recipe and the pictures and the bowl! Planning to make it this weekend 🙂 Wish I could serve it in the same bowls as yours 🙁 do you know were to get ones just like it? Thank you!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *