Zupa z pora z wędzonym łososiem

Tagi: ,

Dziś na obiad zupa z pora z wędzonym łososiem. Poza smakiem, por ma mnóstwo cennych właściwości. Jest bogaty w witaminy i sole mineralne, zawiera dużo żelaza, ma działanie bakteryjne. Dobrze wpływa na układ odpornościowy, a poza tym jest warzywem, które długo utrzymuje świeżość, można go dość długo przechowywać w lodówce, a nawet zamrozić. A jeśli w lodówce jest kilka sztuk tego niepozornego warzywa, można zupełnie spontanicznie przygotować szybki przepyszny krem z pora.

W obchodzeniu się z porem mam kilka zasad. Kiedy jest w kawałku, pilnuję, żeby się nie rozgotował (rozgotowywanie nie służy żadnym warzywom), a nade wszystko, żeby w zupie nie pływały porowe nitki, których nie znoszę. Druga zasada – nie mówić moim dzieciom, że zupa jest z pora. Wystarczy powiedzieć wymijająco „warzywna”. Wtedy zniknie z miseczek bez słowa protestu, za to z apetytem. Najbardziej smakują dzieciom dania z porem ugotowanym lub duszonym, który ma o wiele bardziej łagodny smak niż por surowy.

Składniki:

  • 4 pory (biała i jasnozielona część)
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • opakowanie wędzonego łososia w plastrach (100 g)
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa
  • 2 duże łyżki masła
  • kilka ździebeł szczypiorku
  • 2 kostki warzywne do smaku
  • opcjonalnie: 4 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:

  1. Pory dokładnie myję, usuwam korzonki, tzw. piętki i ciemnozielone liście. Kroję pory w półtalarki. Ziemniaki kroję w plasterki (nie musi być ładnie i równo, cała zupa zostanie na końcu zmiksowana).
  2. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję talarki pora, duszę pod przykryciem na małej mocy płyty kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaję pokrojone w talarki ziemniaki, duszę chwilę.
  3. W tym czasie zagotowuję litr wody, dodaję do garnka podduszony na maśle por z ziemniakami, gotuję do miękkości, niecałe 15 minut.
  4. Pod koniec dodaję do garnka dwie kostki warzywne do smaku i mieszam, żeby dobrze się rozpuściły.
  5. Po zdjęciu garnka z płyty miksuję całość na gładką masę.
  6. Do lekko przestudzonej zupy można dodać gęstą śmietanę i ponownie zupę zmiksować. Dodaję świeżo posiekany szczypiorek.
  7. Zupę z pora podaję z plastrem wędzonego łososia, doprawiam świeżo mieloną gałką muszkatołową, która doskonale komponuje się z porem.

zupa z pora z łosiem3

zupa z pora z łosiem2

Wielbicielom pora polecam także inne nasze przepisy na pyszne porowe zupy:

zupa z pora z kiełbaskami

zupa z pora z grillowanymi oscypkami

kremowa zupa z trzech porów

Smacznego!

Zobacz też

  • Gosia Wie

    czy nie mozna byloby posmazac pora w garnku po czym dolac do niego wody?

    • Agata

      Można :) ja zazwyczaj tak robię, ale czasem, kiedy mój ulubiony rondel utknie w zmywarce, chwytam patelnię :) pozdrawiam!