Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego

Tagi:

Zupa z rabarbarem i paluchami z ciasta francuskiego jest moim pierwszym przepisem na blogu. Postanowiłam właśnie tą zupą przywitać się z Wami i Agatą. To takie moje smaki z dzieciństwa, coś do czego wracam z sentymentem i chciałabym zatrzymać na dłużej. Kiedyś w moim ogrodzie rósł rabarbar i jedliśmy go na surowo z cukrem. Robiliśmy z nim orzeźwiające kompoty i pyszną zupę.

Z czasem wprowadziłam pewne zmiany do starych przepisów mojej mamy. Do zupy z rabarbarem dodałam bowiem truskawki, które nadały potrawie piękny kolor i według mnie zdecydowanie na plus wpłynęły na smak dania. Zawsze też dodaję nieco świeżej mięty, która świetnie sprawdza się w przypadku  owocowych zup. Nadaje im lekkości i jest przysłowiową kropką nad i.

Zupa z rabarbarem to idealne rozwiązanie w ciepłe dni, bo można ją podawać na ciepło jaki i na zimno. Sama w sobie może być za mało sycącym daniem, więc przygotowałam do niej paluchy z ciasta francuskiego pachnące wanilią i cynamonem.

Życzę Wam smacznego 🙂

 

Składniki:

  • 120 g ciasta francuskiego ( 1/2 opakowania)
  • cynamon do posypania ciasta
  • cukier puder waniliowy do posypania ciasta
  • 500 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • śmietana 30 %
  • 6-7 łyżek cukru
  • kilka listków świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Zupa: Rabarbar i truskawki dokładnie myjemy i osuszamy.
  2. Rabarbar kroimy na małe kawałki i przekładamy razem z truskawkami do garnka.
  3. Posypujemy 6-7 łyżkami cukru i zalewamy wodą ponad wysokość truskawek i rabarbaru.
  4. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż rabarbar i truskawki będą miękkie.
  5. Zabielamy śmietanką. Tak przygotowaną zupę dokładnie miksujemy blenderem lub przecieramy przez sitko.
  6. Paluchy z ciasta francuskiego: Ciasto francuskie kroimy na paski około 1 cm.
  7. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Każdy pasek ciasta francuskiego skręcamy tworząc spiralkę i wykładamy na papierze do pieczenia.
  9. Posypujemy cukrem pudrem waniliowym i cynamonem.
  10. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy do momentu aż ciasto zacznie się przyrumieniać.
  11. Zupę podajemy z listkami świeżej mięty i paluchami z ciasta francuskiego.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *