Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem

Tagi: , ,

Prosta, pożywna, wyrazista. Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem to propozycja dla amatorów zup kremowych i sycących. Lista składników do jej przygotowania jest wyjątkowo krótka. Wystarczy, że masz w spiżarce kilka rzepek. Doskonałym, nieco przełamującym charakter zupy, dodatkiem będzie plaster świeżego, chrupiącego boczku. Dobrze sprawdzi się również grzanka. 

Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy. 

Składniki:

  • 3 lub 4 rzepy, w zależności od wielkości, całość o wadze 1kg
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • Sól i pieprz
  • 150 g boczku w plastrach

Przygotowanie:

  1. Rzepy umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. 
  2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. 
  3. W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną rzepę. Wymieszać, krótko podsmażyć i zalać bulionem.
  4. Zupę gotować na wolnym ogniu – do miękkości rzepy. 
  5. Kiedy warzywa będę miękkie, dodać gałkę muszkatołową, kardamon, sói i pieprz do smaku i zacząć zmiksować zupę na gładki krem. W trakcie miksowania dolać śmietanę kremówkę. 
  6. Plastry boczku zrumienić i podpiec – tak, aby były chrupiące. 
  7. Zupę podawać z chrupiącymi plastrami boczku. 

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *