Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem
Tagi: zupa z rzepy, zupa z rzepy z boczkiem, zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Prosta, pożywna, wyrazista. Zupa z rzepy z chrupiącym boczkiem to propozycja dla amatorów zup kremowych i sycących. Lista składników do jej przygotowania jest wyjątkowo krótka. Wystarczy, że masz w spiżarce kilka rzepek. Doskonałym, nieco przełamującym charakter zupy, dodatkiem będzie plaster świeżego, chrupiącego boczku. Dobrze sprawdzi się również grzanka.
Z podanych składników przygotujesz ok. 4 porcji zupy.
Składniki:
- 3 lub 4 rzepy, w zależności od wielkości, całość o wadze 1kg
- 1 duża biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany 30%
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- Sól i pieprz
- 150 g boczku w plastrach
Przygotowanie:
- Rzepy umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną rzepę. Wymieszać, krótko podsmażyć i zalać bulionem.
- Zupę gotować na wolnym ogniu – do miękkości rzepy.
- Kiedy warzywa będę miękkie, dodać gałkę muszkatołową, kardamon, sói i pieprz do smaku i zacząć zmiksować zupę na gładki krem. W trakcie miksowania dolać śmietanę kremówkę.
- Plastry boczku zrumienić i podpiec – tak, aby były chrupiące.
- Zupę podawać z chrupiącymi plastrami boczku.




