Zupa z selera naciowego z ryżem

Tagi:

Ostatnio ugotowałam krem z selera naciowego, a dzisiaj, zamiast tradycyjnego niedzielnego rosołu, zachciało mi się zupy selerowej, ale z ryżem.

Przepis na zupę z selera znalazłam w książce „Zupy”, okrągłej jak talerz i w całości poświęconej zupom, wypatrzonej u sąsiadki na półce. Zupa z selera, na którą przepis nieco zmodyfikowałam, jest łagodna w smaku, taka „dobrze znana”, nawet jeśli na co dzień nie używacie w kuchni selera naciowego. Siedząc nad pustym już talerzem pomyślałam sobie, że charakteru dodałyby jej ser feta, jeśli kto woli bardziej charakterne zupy :). Warto spróbować, dorzucając po kilka kosteczek fety do każdego talerza zupy z selera.

Składniki:

  • 2-3 cebule dymki
  • 10 gałązek selera naciowego
  • 3 łyżki oleju winogronowego
  • 1l bulionu
  • 80 g ryżu basmati lub innego sypkiego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie: opakowanie sera typu feta w kostkach

Przygotowanie:

  1. Seler i cebulę drobno kroję, przesmażam na oleju.
  2. Podlewam bulionem, doprawiam solą i śwież mielonym pieprzem i gotuję około 15 minut.
  3. Dodaję ryż, gotuję kolejne 10 minut.
  4. Zupę z selera rozlewam na talerze, posypuję świeżo posiekaną natką pietruszki.

Lubię podawać zupy w małych miseczkach, wtedy nawet najmłodsi nie mają problemu, żeby zjeść zupę do końca, a dorośli mogą liczyć na dokładkę, a Ci głodniejsi nawet na dwie 🙂

Zobacz też

6 Comments

  • Karolina napisał(a):

    Czy można zastąpić olej winogronowy jakimś innym olejem?

  • agata napisał(a):

    Oczywiście, może to być tak naprawdę dowolny olej, np. rzepakowy, lub oliwa z oliwek. Ja w swojej kuchni używam olej z pestek winogron ze względu na jego właściwości, a także dlatego, że nie zmienia naturalnego smaku potraw.

  • Karolina napisał(a):

    Dziękuję bardzo za odpowiedź, ja akurat używam dużo rzepakowego, wiec mam nadzieję, ze zupka wyjdzie fajnie 🙂 a czy mozna dodać ryż pełnoziarnisty?

  • agata napisał(a):

    Z ryżem pełnoziarnistym na pewno będzie smaczna i jeszcze bardziej zdrowa 🙂 myślę, że można dodać nawet nieco dzikiego ryżu, w sklepach można kupić gotową mieszankę białego z dzikim, wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Daj znać, jak smakowała zupka, ja robiłam kilka dni temu z dodatkiem fety i była super

  • Karolina napisał(a):

    Zrobiłam, bardzo ciekawy smak 🙂 nie gotowałam z ryzem tylko wlozylam ryz do miseczek, ale to chyba nie ma zadnego znaczenia. Bardzo fajnie wyszlo, musze jeszcze wyprobowac ten krem, tylko nie wiem czy trzeba do tego obierac selera z wlokienek?

  • Agata napisał(a):

    Karolino, ja zazwyczaj gotuję ryż w zupie i mam swoją teorię na ten temat – ryż podczas gotowania absorbuje wodę, a w przypadku gotowania w zupie – właśnie tę pyszną zupę 🙂 Minusem takiego gotowania jest duża kleistość zupy, gdy wybrany gatunek ryżu ma dużo skrobi.
    Krem z selera naciowego polecam, bo jest rewelacyjny. Selera nie musisz obierać z włókien, są delikatne (mi przeszkadzają jedynie przy spożywaniu na surowo) Pozdrawiam!

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *