Zupa z serków topionych

Tagi: ,

Dziś propozycja dla wszystkich miłośników serowych zup – aksamitna zupa z serka topionego, przygotowywana na bazie bulionu jarzynowego z dodatkiem cebuli i czosnku.

Kremy wszelkiej maści najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego, domowych grzanek czy po prostu dobrego pieczywa. Zupę z serków topionych podaję najczęściej z grzankami czosnkowymi, posypaną posiekaną pietruszką i szczypiorkiem, i do tego samego zachęcam również Was. Każda kremowa i jednolita w konsystencji zupa zyska dzięki temu zarówno świeżość (zielenina) jak i chrupkość (grzanki), tak jak dzisiejsza zupa z serków topionych. Sprawdźcie!

Składniki:

  • 1 l wywaru lub bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 300 g serka topionego (śmietankowego)
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji zupy
  • Grzanki: pieczywo, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, sól

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Szczypiorek posiekaj.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i całość podsmaż przez ok. 5 minut.
  3. Składniki zalej gorącym bulionem, dodaj pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie wymieszaj. Gotuj aż do całkowitego rozpuszczenia serków.
  4. Zestaw garnek z ognia i dodaj śmietankę. Zupę z serków topionych dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.
  5. Teraz czas na grzanki – kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.
  6. Grzanki podsmaż na patelni na złoty kolor.
  7. Zupę z serków topionych posyp grzankami, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.

zupa z serków topionych

zupa z serka topionego

zupa z serkiem topionym

Zielone dodatki sprawdzą się nie tylko w zupie serowej – zobacz w jakich jeszcze zupach możesz wykorzystać pyszną pietruszkę i szczypiorek:

Dowiedz się też więcej o ziołach w zupie: 5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup

Świeże zioła w kuchni – do jakich zup je wykorzystać?

Zobacz też