Zupa z serków topionych
Tagi: zupa krem, zupa serowa

Czas przygotowania: do 30min Poziom trudności: łatwy
Dziś propozycja dla wszystkich miłośników serowych zup – aksamitna zupa z serka topionego, przygotowywana na bazie bulionu jarzynowego z dodatkiem cebuli i czosnku.
Kremy wszelkiej maści najlepiej smakują w towarzystwie chrupiących dodatków w postaci groszku ptysiowego, domowych grzanek czy po prostu dobrego pieczywa. Zupę z serków topionych podaję najczęściej z grzankami czosnkowymi, posypaną posiekaną pietruszką i szczypiorkiem, i do tego samego zachęcam również Was. Każda kremowa i jednolita w konsystencji zupa zyska dzięki temu zarówno świeżość (zielenina) jak i chrupkość (grzanki), tak jak dzisiejsza zupa z serków topionych. Sprawdźcie!
Składniki:
- 1 l wywaru lub bulionu (drobiowego lub warzywnego)
- 300 g serka topionego (śmietankowego)
- 2 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 30%
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- sól i biały pieprz do smaku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki do dekoracji zupy
- Grzanki: pieczywo, 1-2 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, sól
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Szczypiorek posiekaj.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i całość podsmaż przez ok. 5 minut.
- Składniki zalej gorącym bulionem, dodaj pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie wymieszaj. Gotuj aż do całkowitego rozpuszczenia serków.
- Zestaw garnek z ognia i dodaj śmietankę. Zupę z serków topionych dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.
- Teraz czas na grzanki – kromki chleba pokrój w niedużą kostkę. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tak przygotowanej oliwy wrzuć kawałki pieczywa i dokładnie wymieszaj.
- Grzanki podsmaż na patelni na złoty kolor.
- Zupę z serków topionych posyp grzankami, posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Zielone dodatki sprawdzą się nie tylko w zupie serowej – zobacz w jakich jeszcze zupach możesz wykorzystać pyszną pietruszkę i szczypiorek:
- Chłodnik z ogórkami
- Wyjątkowy krem z brokułów z parmezanem, łososiem i grzankami czosnkowymi
- Zupa krem z kopru włoskiego z prażonymi płatkami jaglanymi
- Zupa szczawiowa na wywarze z wędzonki ze smażonymi jajkami faszerowanymi zieleninką
- Ziołowa zupa z jajkiem przepiórczym
Dowiedz się też więcej o ziołach w zupie: 5 sposobów na wykorzystanie ziół przy przygotowywaniu zup
4 Comments
Pyszna!!!! Jestem beztaleńciem kucharskim a zupa za pierwszym razem wyszła ekstra ☺
Bardzo dziękuję za taki fajny przepis ?
proponuje wziąść bulion grzybowy i wrzucić kilka suszonych grzybów.Zupa będzie miała pyszną grzybową nutę
Bardzo smaczna wyszła, i ten szczypiorek na koncu tez robi swoje, polecam
Mega pyszna zupa 😘😘😘😘