Zupa z soczewicy i topinamburu

Tagi: ,

To, dziś w Polsce nieco zapomniane (choć powoli powracające do łask) warzywo, było uprawiane już w czasach prekolumbijskich przez Indian. My, Europejczycy, odkryliśmy jednak jego właściwości dopiero w czasach wielkich odkryć geograficznych. W Polsce topinambur uprawiany jest od 1730 roku.

Niepozorna bulwa, o delikatnym smaku, może zawierać do 17% insuliny. Topinambur jest zatem doskonały dla diabetyków. Zupa z soczewicy i topinamburu z dodatkiem ciecierzycy i jarmużu oraz orientalnych przypraw, to nie tylko miska pełna witamin i minerałów, lecz również prawdziwa fuzja smaków.

Zupa:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2- cm papryczki chilli
  • 6-7 topinamburów
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 1/2 szklanki ciecierzycy
  • 150 g jarmużu
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka curry
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez noc, przed gotowaniem.
  2. Zieloną soczewicę namoczyć w wodzie pół godziny przed rozpoczęciem gotowania.
  3. Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chilli drobno pokroić, usuwając pesteczki.
  4. Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
  5. Następnie dodać posiekany jarmuż, krótko podsmażyć.
  6. W kolejnym kroku dosypać zieloną soczewicę, cynamon i curry. Całość wymieszać, a następnie zalać wodą – tak, aby przykryła ona wszystkie składniki w garnku. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  7. W międzyczasie topinambury obrać, pokroić w kostkę.  
  8. Po upływie ok. 20 minut dorzucić topinambur, dosypać czerwoną soczewicę. Dolać wody – tak, aby wszystkie składniki swobodnie w niej pływały.
  9. Całość gotować jeszcze przez ok. 15 minut – aż wszystkie składniki zupy zmiękną.
  10. Na koniec zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *