Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

Tagi:

Zupa z soczewicy na mleku kokosowym i z dodatkiem krewetek to świetna propozycja dla miłośników niebanalnych smaków. Każda kolejna łyżka zupy z czerwonej soczewicy może zapewnić zróżnicowane doznania smakowe, od delikatnych i aromatycznych do dość pikantnych i mocnych akcentów. W zupie z czerwonej soczewicy znajdziesz ostre przyprawy – chili i imbir, charakterny czosnek i dużą ilość świeżych ziół. To wszystko lekko złagodzone dzięki użyciu mleka kokosowego.

Zupa z soczewicy na mleku kokosowym:

  • 1 l bulionu warzywnego Winiary
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • kawałek korzenia imbiru (ok. 2 cm)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta chili
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • kilka gałązek świeżych ziół, np. oregano lub tymianku
  • 200 g większych krewetek, np. królewskich
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili

Przygotowanie:

  1. Cebulę i marchewki obierz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, natomiast marchewki w 1 cm plasterki.
  2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w większą kostkę.
  3. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną drobno cebulę, zrumień.
  4. Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Podsmaż przez kolejne 2 minuty.
  5. Następnie dorzuć pokrojone marchewki i pomidory. Całość smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  6. Zawartość garnka zalej bulionem warzywnym. Dodaj opłukaną soczewicę i przyprawy – słodką paprykę, tymianek i chili.
  7. Gotuj na wolnym ogniu około pół godziny, aż soczewica i marchewka staną się miękkie.
  8. Na koniec dodaj mleko kokosowe i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  9. Teraz czas na przygotowanie krewetek. Zajmie to dosłownie chwilę, dlatego zajmij się tym kiedy zupa będzie już gotowa.
  10. Na patelni rozgrzej oliwę i masło, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją przez kilka minut.
  11. Wrzuć oczyszczone krewetki, dopraw solą oraz płatkami chili.
  12. Dodaj sok z cytryny, wino oraz listki świeżych ziół. Zwiększ ogień i duś krewetki przez ok. 2-3 minuty, tak by większość płynu się zredukowała.
  13. Zupę z soczewicy nałóż do talerzy i podawaj ze świeżo przyrządzonymi krewetkami, ziołami i chrupiącymi grzankami z bagietki.

zupa z soczewicy

zupa z czerwonej soczewicy

zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym

Jakie jeszcze pyszne zupy mogą powstać z mlekiem kokosowym lub samym kokosem? Zobacz inne przepisy:

Zobacz też

3 Comments

  • Kamila Pielas napisał(a):

    Przepyszna zupa!!!

  • Agzzz napisał(a):

    Czy w przepisie chodzi o bulion warzywny Winiary o tym składzie:

    Składniki

    sól, całkowicie utwardzony tłuszcz palmowy, wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, 5′-rybonukleotydy disodowe), skrobia ziemniaczana, olej palmowy, suszone warzywa 4,1% (marchew, korzeń selera, korzeń pietruszki), ekstrakt drożdży, maltodekstryna, aromaty (z glutenem, soją, selerem), przyprawy, koncentrat cebuli, liść pietruszki, ekstrakt pora, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), hydrolizat białka pszennego

    ???????

    Jak można takie coś promować…..

  • Agnieszka napisał(a):

    Moja ulubiona! Jest mega 👌 świetny przepis

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *