Zupa z soczewicy i pieczonych batatów

Tagi:

Na długie jesienne wieczory lub po prostu na rozgrzewający obiad. Co takiego? Zupa z soczewicy i pieczonych batatów! Aromat batatów pieczonych z cebulą i doprawionych tymiankiem, przyjemnie rozchodzi się po całej kuchni, zapowiadając pyszny posiłek. Słodycz batatów przełamujemy odrobiną soku z limonki, dzięki czemu zupa nabiera wyrazistego smaku. Kolendra, kumin i curry dopełniają całości. Zupa z soczewicy i pieczonych batatów jest tak aromatyczna i pyszna, że na jednej porcji na pewno się nie skończy 😉

W charakterze dodatku do zupy świetnie sprawdziły się nachosy, ale można dodać grzanki lub groszek ptysiowy czy też nie dodawać nic więcej, bo zupa z soczewicy i batatów sama w sobie jest pyszna. Smacznego.

Zupa z soczewicy i pieczonych batatów:

  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 mniejsze bataty (ok. 30-40 dag)
  • 0,7 l wody
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • gałązka świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
  • szczypta curry
  • sok z połówki limonki
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki ziaren kolendry i kuminu

Przygotowanie:

  1. Bataty obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki. Przekładamy warzywa do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i tymiankiem (jeśli mamy świeżą gałązkę, odrywamy z niej listki i posypujemy nimi warzywa), mieszamy.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C, wykładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 40 minut. W połowie czasu mieszamy.
  3. W garnku zagotowujemy 0,7 l wody, na lekko osolony wrzątek wrzucamy soczewicę, gotujemy niecałe 10 minut.
  4. Upieczone warzywa przekładamy do wyższego naczynia, dodajemy odrobinę wywaru, miksujemy. Otrzymane puree dodajemy do garna z soczewicą i zagotowujemy.
  5. W tym czasie w moździerzu rozgniatamy kumin i kolendrę. Podprażamy chwilę na suchej patelni (aż przyprawy uwolnią swój aromat). Dodajemy je do zupy.
  6. Doprawiamy zupę sokiem z połówki limonki i szczyptą curry.

Bataty to jedna z najciekawszych odmian ziemniaków i świetnie sprawdzają się w zupie. Zobacz inne naszeprzepisy z batatami:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *