Zupa z suszonych owoców z prażonymi migdałami

Tagi: , ,

Chyba od zawsze kupuję suszone owoce na święta, ale tym roku postanowiłam ugotować z nich też świąteczną zupę i wyszła naprawdę smaczna. Uwielbiam zupy z chrupiącym dodatkiem, tutaj są nim prażone płatki migdałowe, które są idealnym wręcz dodatkiem do suszoncyh owoców.

Większość zup z suszonych owoców przygotowywana jest z całymi owocami, jednak to chyba mało praktyczny sposób, bo ciężko potem nabrać na łyżkę zupę z wielkim kawałkiem suszonej gruszki. Dlatego też postanowiłam swoją zupę z suszonych owoców zmiksować blenderem. Zmiksowane owoce zagęściły zupę, więc jeśli zdecydujecie się zostawić je jednak w całości lub po prostu pokroić na mniejsze kawałki, wówczas należy dodać nieco mniej wody, bo zupa byłaby zbyt płynna i wtedy można dodać też do niej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej wcześniej z śmietanką.

Do mojej zupy z suszonych owoców dodałam śliwki suszone bez pestek między innymi dlatego, że postanowiłam ją zmiksować, ale nawet zostawiając owoce w całości wybrałabym śliwki bez pestek . Zdecydowanie łatwiej się je taką zupę, a przecież zjadanie pysznej zupy powinno być czystą przyjemnością nie zakłóconą takim drobiazgiem jak pestka 😉

Składniki:

  • 250 g suszonych owoców (jabłka, gruszki i śliwki)
  • 50 g daktyli
  • 1 l wody
  • 1 gwiazdka anyżowa
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 220 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie:

  1. Suszone owoce  i daktyle zalewamy 500 ml zimnej wody i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie owoce napęcznieją.
  2. Najlepsza będzie mieszanka owoców, w której śliwki nie mają pestek.
  3. Namoczone owoce przelewamy razem z wodą, w której się moczyły do garnka i dodajemy pozostałe 500 ml wody.
  4. Wrzucamy gwiazdkę anyżową i laskę cynamonową. Gotujemy na małym ogniu aż owoce będą miękkie.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy. Dla mnie 1 łyżka wystarczyła, ale polecam zawsze posmakować i sprawdzić, czy taka ilość cukru będzie dobra.
  6. Zupę miksujemy blenderem. Nie zmiksowałam owoców bardzo dokładnie, bo chciałam, aby były lekko wyczuwalne w zupie.
  7. Zupę zabielamy śmietanką ( odrobinę śmietany zostawiamy do dekoracji).
  8. Migdały prażymy na patelni bez tłuszczu.
  9. Zupę z suszonych owoców podajemy na ciepło polaną śmietanką i posypaną prażonymi migdałami.

zupa wigilijna z suszonych owoców

Serdecznie zachęcam też do wypróbowania naszych przepisów na inne zupy na Wigilię :

Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

Barszcz wigilijny z uszkami

Zupa migdałowa

Zupa rybna na Wigilię

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *