Zupa z zielonego groszku i marchewki

Tagi: , ,

Każda zupa jarzynowa powinna być bogata w składniki, ich kompozycja może zmieniać się w zależności od upodobań smakowych czy dostępności sezonowych produktów. Do mojej zupy wykorzystałem kolorowe warzywa – marchewkę, zielony groszek, seler i ziemniaki. Zupa ma słodkawy smak, który wzbogacam o świeży koperek, nadaje on zupie wspaniały aromat. Zupę z groszku i marchewki można także przygotować z mrożonej mieszanki marchewki z groszkiem. Jednak latem warto sięgać po świeże warzywa. Taka to idealny pomysł na letni, lekki obiad.

 

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 3 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 200 g selera
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz do smaku
  •  

Przygotowanie:

  1. Przygotuj bulion, powinien być gorący. Bulion zagotuj, następnie trzymaj na małym ogniu. Seler, ziemniaki, marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozgrzej oliwę z dodatkiem masła. Wrzuć seler i ziemniaki. Podsmaż.
  3. Dodaj marchewkę i groszek. Składniki zalej gorącym bulionem i gotuj do miękkości warzyw.
  4. Zupę dopraw solą i pieprzem. Zestaw z ognia i dodaj śmietanę. Wymieszaj.

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *