Zupa z zielonej fasolki szparagowej z pomidorami i estragonem
Tagi: zupa fasolowa

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Pora na kolejne warzywo, które łatwo znaleźć na straganie: zieloną fasolkę szparagową. Tym razem wylądowała ona w garnku w towarzystwie mięsistych pomidorów, aromatu przydał jej z kolei duet: estragon i rozmaryn. Zupa na bazie zaledwie kilku składników zaskakuje bogactwem smaków, fasolka delikatnie chrupie, a pomidory rozpływają się w ustach. Jeśli w tym sezonie na twoim stole nie pojawiła się jeszcze zupa z zielonej fasolki szparagowej, to koniecznie musisz to nadrobić!
Składniki:
- 4 duże pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g zielonej fasolki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- Kawałek selera
- Por (biała część)
- 1 litr wody
- Kilka łyżek oliwy
- Estragon
- Gałązka rozmarynu
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
- Marchewki, pietruszki i selera obrać. Fasolkę obrać – odcinając końcówki.
- Warzywa pokroić na mniejsze części (pomijając seler i por) – według uznania, w zależności od tego, czy lubimy drobne czy grubsze kawałki w zupie.
- Tak przygotowane warzywa umieścić w dużym garnku, zalać wodą i gotować na małym ogniu.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory umyć, pokroić w kawałki.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać gałązkę rozmarynu, estragon oraz pomidory. Całość delikatnie podsmażyć.
- Kiedy gotujące się warzywa zmiękną, wyłowić seler i por, dodać przesmażone pomidory. Pogotować jeszcze przez moment, aby aromaty się połączyły.
- Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Najlepiej smakuje następnego dnia.
Nie przegap też innych przepisów na zupy z fasolki szparagowej!
- Zupa botwinka z fasolką szparagową
- Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami
- Zupa z żółtej fasolki szparagowej
- Leczo warzywne z cukinią, młodą marchewką i fasolką szparagową
- Zupa jarzynowa z młodych warzyw z kalafiorem, fasolką i cukinią
- Zupa z fasolką szparagową i pulpecikami
- Zupa jarzynowa z żółtą fasolką szparagową i groszkiem ptysiowym