Zupa z zielonych szparagów z warzywami

Tagi: ,

Zupa z zielonych szparagów z warzywami, a może raczej zupa warzywna ze szparagami? Niezależnie od tego, jak ją nazwiemy, będzie pysznie i w dużych ilościach, bo do zupy trafia całe mnóstwo przeróżnych warzyw. Doskonałym tłem kulinarnym dla szparagów będzie kalafior, ziemniak, kapusta, cukinia, fasolka szparagowa. Możecie dodać także zielony groszek lub brokuły. Wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej i zawartości lodówki. Smacznego!

Zupa z zielonych szparagów z warzywami:

  • pęczek zielonych szparagów
  • pół główki młodej kapusty (małej, jak większa, wystarczy ćwiartka)
  • 3 ziemniaki
  • pół małego kalafiora
  • marchewka
  • 10 dag fasolki szparagowej
  • mała cukinia lub pół większej
  • kawałek pora
  • sól morska i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w ćwierćtalarki, marchewkę w plasterki lub kostkę, kalafior dzielimy na różyczki, kapustę szatkujemy, fasolkę kroimy w kostkę.
  2. Odłamujemy zdrewniałe końce szparagów, odcinamy główki (przekładamy je do mniejszego garnuszka), łodygi kroimy w mniejsze kawałki.
  3. W garnku zagotowujemy 1l wody, dodajemy fasolkę szparagową, gotujemy 5 minut. Dodajemy pozostałe warzywa – ziemniaki, kalafior, marchewkę, cukinię, kapustę – poza szparagami, doprawiamy zupę solą morską i gotujemy 10 minut.
  4. Dodajemy do zupy łodygi szparagów, gotujemy 5 minut. W tym czasie główki szparagów zalewamy wrzątkiem, dodajemy szczyptę soli i cukru, gotujemy 3 minuty.
  5. Ugotowane główki szparagów dodajemy do garnka z zupą.
  6. Ok 2 chochle zupy przelewamy do wyższego naczynia, dodajemy oliwę, miksujemy i zagęszczamy nią zupę. W razie konieczności doprawiamy zupę solą i pieprzem.

zupa z zielonych szparagów dyptyk 2

zupa z zielonych szparagów dyptyk 1

zupa z zielonych szparagów IMG_6226

zupa z zielonych szparagów główne 6230

zupa z zielonych szparagów IMG_6235

Zobacz też inne nasze przepisy na zielone i wiosenne zupy:

Zobacz też