Zupa z zielonych warzyw z soczewicą
Tagi: zupa jarzynowa, zupa z soczewicy

Czas przygotowania: powyżej 30min. Poziom trudności: łatwy
Zupa z zielonych warzyw z soczewicą to typowo jesienna zupa, sycąca, rozgrzewająca. Zupa, o jakiej się marzy w drodze powrotnej z pracy lub szkoły. Zielone warzywa to nie tylko mnóstwo cennych składników, ale też zastrzyk pozytywnej energii, tak potrzebny, kiedy dni stają się coraz krótsze, słońca coraz mniej, a do wiosny jeszcze bardzo daleko.
Do zupy mogą trafić przeróżne zielone warzywa, jakie tylko znajdą się w zasięgu kuchennego noża. Ja wybrałam por, brukselkę i seler naciowy. Ale w garnku jak najbardziej jest miejsce także dla cukinii, brokułów, fasolki szparagowej i zielonego groszku. Dodatkowo zielona soczewica, dzięki której zupa jest bardzo pożywna.
Jako bazę wykorzystałam Zupę brokułową Jak u Mamy Winiary, aromatyczną, pysznie przyprawioną i zieloną od warzyw i ziół wykorzystanych do jej przygotowania. A żeby było jeszcze pyszniej, do dekoracji zupy na talerzach zamiast tradycyjnej zieleniny wykorzystałam mikro liście amarantusa.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Zupa z zielonych warzyw z soczewicą:
- biała i jasnozielona część pora
- 20 dag świeżej lub mrożonej brukselki
- 2 gałązki selera naciowego
- 2/3 szklanki zielonej soczewicy
- 0pakowanie Zupy brokułowej Jak u Mamy Winiary
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- szczypta kurkumy
- szczypta czarnego i białego pieprzu
- szczypta soli
- sok z połówki cytryny
- świeża zielenina do dekoracji (u mnie mikro liście amarantusa)
- opcjonalnie: ¼ szklanki słodkiej śmietanki 30%
Przygotowanie:
- Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na godzinę.
- Płuczemy soczewicę na sicie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (niecałe 2 szklanki) Gotujemy 20 minut, pod koniec dodajemy szczyptę soli.
- W tym czasie por kroimy w ćwierćtalarki, seler naciowy w paski, cebulę w kosteczkę. Brukselkę kroimy na połówki (jeśli mamy mrożoną, dodajemy do zupy w całości). Na oleju podduszamy cebulę z dodatkiem szczypty kurkumy. Po chwili dodajemy por i seler naciowy oraz brukselkę. Chwilę smażymy, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Podlewamy warzywa szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i dusimy 5 minut.
- Zawartość opakowania z zupą brokułową łączymy z 0,7 l wody, mieszamy. Dodajemy do podduszonych warzyw, gotujemy 5 minut cały czas mieszając.
- Do garnka z zupą dodajemy ugotowaną soczewicę, jeszcze chwilę gotujemy.
- Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Możemy zabielić zupę śmietanką.
- Zupę na talerzach dekorujemy zieleniną.
Zobacz, jak wykonać inne zupy z dodatkiem soczewicy:
2 Comments
Czym mozna zastąpić krem winiary? Aby zupa była w pełni naturalna?
Pozdrawiam
Podrzucam przepis na zupę z zielonych warzyw i zielonej soczewicy z olejem lnianym. https://zakochanewzupach.pl/zupa-z-zielonych-warzyw-z-zielona-soczewica-i-olejem-lnianym/