Zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Tagi: ,

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą to typowo jesienna zupa, sycąca, rozgrzewająca. Zupa, o jakiej się marzy w drodze powrotnej z pracy lub szkoły. Zielone warzywa to nie tylko mnóstwo cennych składników, ale też zastrzyk pozytywnej energii, tak potrzebny, kiedy dni stają się coraz krótsze, słońca coraz mniej, a do wiosny jeszcze bardzo daleko.

Do zupy mogą trafić przeróżne zielone warzywa, jakie tylko znajdą się w zasięgu kuchennego noża. Ja wybrałam por, brukselkę i seler naciowy. Ale w garnku jak najbardziej jest miejsce także dla cukinii, brokułów, fasolki szparagowej i zielonego groszku. Dodatkowo zielona soczewica, dzięki której zupa jest bardzo pożywna.

Jako bazę wykorzystałam Zupę brokułową Jak u Mamy Winiary, aromatyczną, pysznie przyprawioną i zieloną od warzyw i ziół wykorzystanych do jej przygotowania. A żeby było jeszcze pyszniej, do dekoracji zupy na talerzach zamiast tradycyjnej zieleniny wykorzystałam mikro liście amarantusa.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą:

  • biała i jasnozielona część pora
  • 20 dag świeżej lub mrożonej brukselki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2/3 szklanki zielonej soczewicy
  • 0pakowanie Zupy brokułowej Jak u Mamy Winiary
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta kurkumy
  • szczypta czarnego i białego pieprzu
  • szczypta soli
  • sok z połówki cytryny
  • świeża zielenina do dekoracji (u mnie mikro liście amarantusa)
  • opcjonalnie: ¼ szklanki słodkiej śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na godzinę.
  2. Płuczemy soczewicę na sicie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą (niecałe 2 szklanki) Gotujemy 20 minut, pod koniec dodajemy szczyptę soli.
  3. W tym czasie por kroimy w ćwierćtalarki, seler naciowy w paski, cebulę w kosteczkę. Brukselkę kroimy na połówki (jeśli mamy mrożoną, dodajemy do zupy w całości). Na oleju podduszamy cebulę z dodatkiem szczypty kurkumy. Po chwili dodajemy por i seler naciowy oraz brukselkę. Chwilę smażymy, dodajemy posiekane ząbki czosnku. Podlewamy warzywa szklanką wody, dodajemy szczyptę soli i dusimy 5 minut.
  4. Zawartość opakowania z zupą brokułową łączymy z 0,7 l wody, mieszamy. Dodajemy do podduszonych warzyw, gotujemy 5 minut cały czas mieszając.
  5. Do garnka z zupą dodajemy ugotowaną soczewicę, jeszcze chwilę gotujemy.
  6. Zupę doprawiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Możemy zabielić zupę śmietanką.
  7. Zupę na talerzach dekorujemy zieleniną.

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą brokułowa

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą i porem

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą zieloną na każdą porę roku

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą na szybko

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą i cytryną

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą zieloną

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą i czosnkiem

Sycąca zupa z zielonych warzyw z soczewicą

Zupa z zielonych warzyw z soczewicą i czcosnkiem

Zobacz, jak wykonać inne zupy z dodatkiem soczewicy:

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *