Zupa z zielonych warzyw z soczewicą to typowo jesienna zupa, sycąca, rozgrzewająca. Zupa, o jakiej się marzy w drodze powrotnej z pracy lub szkoły. Zielone warzywa to nie tylko mnóstwo cennych składników, ale też zastrzyk pozytywnej energii, tak potrzebny, kiedy dni stają się coraz krótsze, słońca coraz mniej, a do wiosny jeszcze bardzo daleko.
Do zupy mogą trafić przeróżne zielone warzywa, jakie tylko znajdą się w zasięgu kuchennego noża. Ja wybrałam por, brukselkę i seler naciowy. Ale w garnku jak najbardziej jest miejsce także dla cukinii, brokułów, fasolki szparagowej i zielonego groszku.
Dodatkowo zielona soczewica, dzięki której zupa jest bardzo pożywna.
Jako bazę wykorzystałam Zupę brokułową WINIARY, aromatyczną, pysznie przyprawioną i zieloną od warzyw i ziół wykorzystanych do jej przygotowania. A żeby było jeszcze pyszniej, do dekoracji zupy na talerzach zamiast tradycyjnej zieleniny wykorzystałam mikro liście amarantusa.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
Zobacz, jak wykonać inne zupy z dodatkiem soczewicy:
Zupa krem z czerwonej soczewicy z curry
Rozgrzewająca zupa wiejska z fasolą i soczewicą na jesienne dni
Kremowa zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym i pieczonymi pomidorkami
Włoska zupa z soczewicy na białym winie
Komentarze 0