Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym

Tagi: , ,

Zupa z zielonych warzyw przygotowana w jesiennym wydaniu, czyli z zieloną soczewicą, dzięki której przyjemnie rozgrzewa na dłużej i jest bardzo pożywna. Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą, skropiona olejem lnianym, dostarcza zdrową porcję niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, podanych w jednej z najlepszych proporcji. Smacznego!

Składniki:

  • mała cukinia
  • pół brokuła
  • por (biała i jasnozielona część)
  • garść mrożonego zielonego groszku
  • garść mrożonych liści szpinaku
  • 2-3 ziemniaki
  • garść listków świeżych ziół (pietruszka, lubczyk, bazylia)
  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 2 łyżki łuskanych pestek dyni

Przygotowanie:

  1. Soczewicę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na godzinę.
  2. Po godzinie przepłukujemy soczewicę, ponownie zalewamy wodą, gotujemy pół godziny, pod koniec gotowania dodajemy pół łyżeczki soli.
  3. W tym czasie brokuła dzielimy na różyczki, cukinię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy 1l wody, gotujemy 20 minut. W połowie czasu gotowania dodajemy zielony groszek, pokrojony w półtalarki por, szpinak i zioła.
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny
  5. Soczewicę odcedzamy, dodajemy do zupy i ponownie miksujemy – krócej, jeśli chcemy, aby w zupie kawałki soczewicy były bardziej wyczuwalne, lub dłużej, gdy chcemy uzyskać gładki krem.
  6. Zupę z zielonych warzyw podajemy z prażonymi pestkami dyni i świeżo posiekaną natką pietruszki. Na talerzach skrapiamy zupę olejem lnianym.

zupa z zielonych warzyw z soczewicą

zupa z zielonych warzyw - jak zrobić?

zupa z warzyw - przepis

8 Comments

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *