Zupa z żółtej fasolki szparagowej

Tagi:

Letnia klasyka. Delikatna, zdrowa i lekka zupa z żółtej fasolki szparagowej. Szczypta kurkumy wzmaga jej żółty, słomkowy kolor, a estragon oraz rozmaryn nadają intensywnego aromatu.
W regionie, z którego pochodzę – na Śląsku – mówi się na nią „sznitbony” (określenie pochodzi z języka niemieckiego, gdzie schnittbohne = fasolka szparagowa). Moja babcia zwykle kroiła fasolkę niezwykle drobno, co zajmowało jej dobrą godzinę. Ja, gotując zupę z żółtej fasolki szparagowej po powrocie z pracy, nie mam dziś już tyle cierpliwości i czasu – wybieram większe kawałki. Fasolka delikatnie chrupie, smakuje nieco inaczej niż w dzieciństwie, lecz równie smacznie.
W ramach urozmaicenia, zwykle do zupy z żółtej fasolki szparagowej dorzucam kilka suszonych pomidorów, których zapas przywożę przynajmniej raz w roku ze słonecznej Italii. Pomidory ususzyć można także samemu. Decyzja o wyborze klasyki lub polsko-włoskiego fushion zostawiam Wam!

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka Bulion Warzywny Winiary
  • 400 g żółtej fasolki szparagowej
  • Gałązka rozmarynu
  • Garść suszonego estragonu
  • 2 liście laurowe
  • Szczypta kurkumy
  • Sól,pieprz
  • Opcjonalnie: suszone pomidory

Przygotowanie:

  1. Marchewki, pietruszki oraz selera myjemy, obieramy i kroimy w drobne kawałki.
  2. Cebulę i ząbki czosnku obieramy i przekrawamy na połówki.
  3. Fasolkę szparagową dokładnie myjemy, obieramy (odcinając twarde końcówki), kroimy na 2-cm kawałki.
  4. Wszystkie warzywa umieszczamy w garnku i zalewamy 1,5 l zimnej wody.
  5. Gotujemy do miękkości warzyw, dodając w międzyczasie gałązkę rozmarynu, kostkę bulionową oraz pozostałe przyprawy.
  6. Pod koniec gotowania wyławiamy cebulę, czosnek oraz liście laurowe.
  7. Opcjonalnie: zupę z żółtej  fasolki szparagowej podajemy z dodatkiem suszonych pomidorów, za sprawą których staje się ona bardziej wyrazista w smaku.

zupa z żółtej fasolki szparagowej
Zupa fasolowa
Zupa z fasolki
zupa z fasolką szparagową
fasolowa
zupa z żółtej fasolki

A dla miłośników fasolki szpararagowej – jeszcze więcej przepisów!

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *