Zupa ze świeżego szczawiu z ryżem

Tagi: ,

Kolejna mocno wiosenna i bardzo liściasta – zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu. Im go więcej, tym lepiej, ja dałam trzy dość solidne pęczki. Tradycyjnie przygotowuję zupę szczawiową z ryżem i jajkiem, bo dzieciom łatwiej się przekonać do zupy, jeśli można w niej wypatrzeć coś więcej poza listkami. Ale jak dla mnie zupa ze świeżego szczawiu może być po prostu tylko ze szczawiu, no może jeszcze ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Doprawiona solą morską i pieprzem stanowi esencję wiosny.

Ryż do zupy ugotowałam osobno dlatego, że chciałam go ugotować na parze, a poza tym do końca nie mogłam się zdecydować, czy uraczyć domowników liściastą zupą, czy też może ją zmiksować. W końcu zdecydowałam się zostawić listki w spokoju, ale można zupę zmiksować, a potem dodać ryż i jajko.

Składniki:

  • kilka pęczków świeżego szczawiu (dałam trzy)
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • marchewka
  • kawałek pora (biała część)
  • kawałek selera
  • 2 jajka na twardo
  • ugotowany ryż (woreczek 125g)
  • 100 ml śmietanki
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • łyżka masła
  • szczypiorek lub inne zioła do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Por kroję w półtalarki.
  2. Szczaw starannie płuczę, pozbawiam łodyżek, drobno kroję i podduszam na maśle z porem, aż zmięknie.
  3. Do gorącego bulionu dodaję szczaw i starte na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler.
  4. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem, gotuję 10 minut.
  5. Dodaję śmietankę i ugotowany ryż (można ryż ugotować w bulionie, dodając go do garnka razem ze szczawiem, marchewką i selerem).
  6. Zupę szczawiową podaję z jajkiem pokrojonym w ćwiartki i szczypiorkiem.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *