Zupa ze świeżej kukurydzy

Tagi: , ,

Początek września to bardzo specyficzny moment. Lato jeszcze w pełni, ale wieczory stają się rześkie w mgnieniu oka nawet po bardzo upalnym dniu. W sklepach królują owoce i warzywa typowo letnie jak maliny, czy świeża zielenina, ale obok nich na półkach pojawiają się kolby kukurydzy, a nawet pokaźne dynie.

I właśnie, korzystając z dostępności tych sezonowych skarbów, postanowiłem przygotować lekką i świeżą zupę na bazie kukurydzy i selera naciowego. Z dodatkiem dużej ilości zieleniny, a także odrobiny śmietany i masła, powstała pyszna późno-letnia zupa ze świeżej kukurydzy. Świeża kukurydza ma tę zaletę, że jest dość delikatna i miękka, dzięki temu wystarczy jej zwykle nawet 10-15 minut gotowania, aby była idealnie miękka. Dlatego też zupa ze świeżej kukurydzy powstaje w ekspresowym tempie!

Zupa ze świeżej kukurydzy:

  • 1 l rosołu, bulionu lub wywaru warzywnego
  • 2 kolby świeżej kukurydzy
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 g śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Kukurydzę i łodygi selera umyj dokładnie, seler posiekaj w cienkie plasterki, z kolby kukurydzy obkrój z ziaren przy pomocy ostrego noża. Zwróć uwagę, aby odkroić tylko miękkie części kolby. Cebulę posiekaj w cienkie piórka.
  2.  W garnku podgrzej wywar, dodaj wszystkie pokrojone warzywa i gotuj przez ok. 25 minut, do czasu aż kukurydza i seler będą miękkie.
  3. Następnie zdejmij garnek z ognia.
  4. W miseczce umieść śmietanę, i dodawaj do niej po dwie-trzy łyżki gorącej zupy, następnie dokładnie mieszaj i powtarzaj całą czynność kilka razy. W ten sposób zahartujesz śmietanę i unikniesz jej zważenia. Całą zawartość miseczki dodaj do garnka z zupą i wymieszaj całość.
  5. Teraz czas na zieleninę. Koperek i natkę pietruszki posiekaj drobno i dodaj do zupy.
  6. Opcjonalnie możesz w tym momencie dodać 1-2 łyżki masła, co pozwoli nadać zupie przyjemnego maślanego posmaku i nieco aksamitnej konsystencji.
  7. Zupę ze świeżej kukurydzy podawaj zaraz po przygotowaniu.

 

zupa z kukurydzy

zupa ze świeżej kukurydzy

Zupa z kukurydzą

Podobno seler naciowy się albo kocha, albo nienawidzi… My kochamy, dlatego znajdziecie go też w innych przepisach:

1 komentarz

  • styloos napisał(a):

    No to jest to strzał w dziesiątkę. Możliwe, że będzie to moje ulubione danie. kukurydza jest moim uzależnieniem. Zazwyczaj zjadam ją z sałatkami, ale teraz mogę zrobić zupę. Dla mnie fantastycznie 🙂

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *