Zupa ze świeżych ogórków z balsamicznym sosem miodowo-cytrynowym

Tagi:

Ogórki w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzają się doskonale w sałatkach, przekąskach, ale także daniach głównych. Tym razem proponuję pyszną zupę z zielonymi ogórkami w roli głównej. Zupa ze świeżych ogórków ma delikatny i orzeźwiający smak, w sam raz na lato. Zupę podaję z salsą ogórkową i balsamicznym sosem miodowo-cytrynowym, który doskonale podkręca jej smak.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 1 kg ogórków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • dodatkowo: 1 ogórek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Przygotuj sos – do naczynia wlej oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód i sok z cytryny. Wymieszaj, aż powstania gładka emulsja. Odstaw. Jeden ogórek pokrój w drobną kostkę i odłóż do dekoracji zupy.
  2. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w kostkę – można obrać je ze skórki, ale jeśli ją zostawimy to zupa będzie miała ładniejszy kolor.
  3. W garnku o grubszym dnie rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek. Całość podsmaż przez około 5 minut. Teraz dodaj ogórki.
  4. Składniki zalej bulionem. Zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
  5. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksuj na gładki krem.
  6. Zupę podawaj z pokrojonym ogórkiem i sosem miodowo-cytrynowym.

Zobacz też

Napisz komentarz.

Twój email jest niewidoczny dla innych. Pola wymagane są zazaczone *